Fikk vi rett?

Nå rett før nyttårsaften er det på sin plass å oppsummere 2009, og ikke minst om våre smådommer rundt hvordan utviklingen ville bli i år. På årets første dag skrev vi en artikkel om hvordan vi trodde utviklingen av forskjellige teknologier ville bli i år.

Dermed er det på sin plass å se litt nærmere på noen spådommene vi kom med, og se hvordan utviklingen egentlig ble.

Minimaskiner
Også i år har minimaskinene vært populære og ifølge våre spådommer ville skjermene bli kraftigere, med bedre spesifikasjoner enn tidligere. Prisen skulle forhåpentligvis holde seg på et akseptabelt nivå, men at disse maskinene ville komme farlig nær standardmaskiner i både pris og spesifikasjoner.

Vel, vi fikk rett i noe, men på langt nær alt. Minimaskinene har også i år vært populære, og har hovedsakelig fått større lagringskapasitet. Disse maskinene har også fått Windows 7 i den senere tid. Minimaskinene har holdt seg nokså stabilt lavt i pris, men har på ingen måte klart å bli kraftige nok til å nærme seg standardmaskinene. I stedet har vi fått en helt ny klasse med maskiner som benytter CULV-prosessorer, som blir en mellomting mellom minimaskinene og standardmaskiner. Disse maskinene har bedre batterikapasitet enn konvensjonelle bærbare maskiner, og er kraftigere enn minimaskinene.

Trykkfølsom trend
I år kan vi trygt si at trykkfølsome skjermer har for fult kommet på mobilmarkedet, og tidligere i år hadde vi en stortest av bare mobiler med touchskjerm. Skal vi tro trendene vil også nye typer touchmobiler komme i løpet av neste år. Mye av æren for at touchmobiler har blitt populære skal vel tildeles Apple iPhone, som med sin kapasitive (varmesensitiv) skjerm har den tilført markedet ny glødd hva gjelder touchskjermer.

På PC-markedet har dog ikke trykkfølsome skjermer kommet helt i gang, og det finnes noen få modeller. Foreløpig virker det som programvareutvalget ikke helt fremhever mulighetene for å ta i bruk trykkfølsome skjermer på PC fremfor mus og tastatur.

Nye operativsystemer
Vi spådde at både Microsoft og Apple ville lansere nye operativsystemer i løpet av året, og i skrivende stund har begge systemene vært på markedet en stund allerede. Apple lanserte sitt nye OS Snow Leopard i sommer, mens Microsofts Windows 7 kom den 22. Oktober.

Det har vært skrevet mye i løpet av året rundt både Snow Leopard og Windows 7, og ifølge Wikipedia gjør Windows 7 det langt skarpere enn Vista etter to måneder i salg.

Appels nyheter
I våre spådommer rundt hvorvidt vi ville se nyheter fra Apple fikk vi vel det som kalles skivebom. Det ble ikke noen iPhone nano, og heller ingen egen minimaskin fra selskapet. Men vi fikk rett i at iPhone ville bli tilgjengelig med andre operatører.

Nå er iPhone tilgjengelig hos Telenor, Netcom, Chess og Network Norway. Så blir det spennende å følge utviklingen fra Apples side, og ikke minst hva som trekkes opp av hatten ved neste lansering.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen