Fikk vi rett?
Teknofil

Fikk vi rett?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
I januar i år forsøkte vi i Teknofil å forutse hva som ville bli de store nye produktene i teknologiens verden i løpet av 2008. Vi fikk rett i mye, men ikke alt.

Les også: Dette blir stort i 2008.

Mye nytt fra Apple
På vår liste fra januar mente vi at både Apples nye syltynne Macbook Air og Iphone ville bli blant de store produktene i 2008. Macbook Air, Apples supertynne bærbare har kanskje ikke blitt noen salgsmessig slager, men hype maktet den helt klart å skape når Steve Jobs dro den ut av manillakonvolutten. Maskinen skapte heftige debatter på nett angående hvorvidt den i det hele tatt var funksjonell med sitt noe lette innhold. Apple Iphone fikk vi også helt rett i at ble et hett produkt. Det er få andre telefoner som har fått like mye oppmerksomhet i år og telefonen har flere ganger blitt kåret til årets produkt. Vi klarte derimot ikke forutse at Apple Ipod ville gjennomgå en oppgradering. Spesielt Ipod Nano fikk en kraftig forbedring i 2008.


Revolusjonerende minimaskiner
Det var ikke kun Apple som kom med tynne og lette maskiner i løpet av året. I januar tippet vi i Teknofil at Asus sin nye Eee-PC ville bli en slager i Norge i løpet av året. Her tok vi både rett og galt. Vi fikk rett i at Asus Eee-PC ville komme med ny maskin i Norge. Vi klarte derimot ikke forutse at alle andre produsenter også ville komme med slike maskiner, og hvor stor slager dette faktisk til slutt ble. Disse maskinene er blant det som har solgt best i butikkene før jul, og det blir svært spennende å følge dette markedet i 2009.


Speilrefleks med video
Vi var ikke bare fokusert på nye maskiner i januar. Vi nevnte også at det ville komme en rekke nye gode speilreflekskameraer i 2008. Vi forutså derimot ikke at speilreflekskameraene ville komme med videoopptak i HD. Nikon D90 kom med denne funksjonen i høst, likevel er denne utviklingen kun i startfasen. Trolig vil dette markedet vokse seg langt større i tiden fremover.


Året for HDTV
Vi tok derimot rett i at HDTV ville gjennomgå en stor utvikling i 2008. Vi tippet at mars 2008 ville bli den store tiden for dette, det var derimot ikke før OL i Beijing at TV-distributørene satset for fullt på dette. Men HDTV har blitt et av de store temaene for året, samtidig som TV on demand har kommet snikende inn på markedet. Så langt er det kun visse kanaler som sender i HD og NRK har ikke satset stort på dette enda, men at dette er fremtiden for TV hersker det nå lite tvil om.


Nye nettlesere
I januar 2008 var det mye fokus på nye nettlesere som ville komme i løpet av året. Dette fikk vi også mye rett i. Firefox 3 kom med brask og bram i løpet av året. Microsoft klarte derimot ikke lansere en ferdig utgave av IE8 slik vi trodde. At Google skulle lansere en egen nettleser i form av Chrome var det også få som hadde noen anelse om i januar.


Godt spillår
Vi fikk derimot rett i at 2008 skulle bli et godt spillår. Derimot bommet vi litt på hvilke spill som skulle ta verden med storm. Hverken Star Wars: The Force Unlesashed eller Age of Conan har maktet å overbevise. Nyeste utgaven av Grand Theft Auto ville vi derimot vært svært skuffet om ikke innfridde.


Lite utvikling for skole-PC
Vi i Teknofil var også svært spente på hvordan PC-tilbudet i videregående skole ville utvikle seg. I august skulle det vise seg at her var det små forandringer fra samme tid i 2007. Noen skoler er godt på vei med å ha et system for gratis bærbar PC til alle, andre har ikke engang begynt å jobbe med dette. I 2009 må alle videregående skoler ha et system på plass for dette, noen fylkeskommuner har utvilsomt dårlig tid om de skal få dette på plass innen tidsfristen.


Storsatsning på nett
Teknofil påpekte samtidig at Windows Vista ville forbedres i løpet av året. Den store forbedringen har derimot uteblitt og Microsoft har heller satset på å vise at operativsystemet er mer enn godt nok med PR-stuntet Mojave. Samtidig har de startet full innsats på sitt nye operativsystem Windows 7. Vi klarte derimot ikke å forutse hvor mye Microsoft ville satse på nye nettjenester. Microsoft har, i likhet med mange andre, satset hardt på nye gode nettjenester gjennom hele året. Vi klarte heller ikke forutse at Microsoft ville legge mye vekt på å kjøpe opp Yahoo, en nyhet som ble en av de store innen teknologiens verden i 2008. Oppkjøpet gikk til slutt i vasken, noe som ikke akkurat har vært positivt for Yahoos økonomi.


Her bommet vi
Selv synes vi at vi maktet å forutse året svært godt. Men på et område tok vi fullstendig feil i våre spådommer. Vi trodde USB 3 skulle være på plass i løpet av året. Arbeidet med slik kjappere overføring er godt i gang, men kom ikke på markedet i år. Vi klarte heller ikke forutse hvor alvorlig utviklingen innen nettkriminalitet ville bli i løpet av året. Dette er en av de store utfordringene verden vil stå ovenfor i 2009. Vi maktet heller ikke å forutse hvor viktig temaet personvern skulle bli. I løpet av året har det kommet mange regler, lover og direktiver som setter dette på en alvorlig prøve. At musikktjenesten Spotify skulle komme klarte vi heller ikke å forutse. Men at den kom er vi svært så glade for.

Hva vil så det kommende året bringe? Selv skal vi vente til nyttår er feiret før vi vil spå om dette, men vi vil gjerne høre dine meninger om dette, så si gjerne hva du tror vil bli det nye store i 2009 i vårt kommentarfelt under artikkelen.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen