Fikk mobilsamtaler i tannreguleringen

Det var torsdag i forrige uke at 14 år gamle Pernille Ulheim fra Malvik utenfor Trondheim plutselig hørte det hun trodde var noen som stod bak henne og snakket.

Men da hun snudde seg, var det ingen der.

– Jeg skjønte ingenting, for det var ikke tvil om at jeg nettopp hadde hørt noen snakke til meg. Jeg snudde meg jo for å se hvem det var og be ham om å gjenta, sier hun til Mobilen.no.

Da hørte hun plutselig den samme stemmen igjen – fra innsiden av sin egen munn.

Navnløst fenomen

Å oppdage en fremmed mannsstemme i ens egen munnhule kan sikkert gjøre noen og enhver både nervøs og forvirret. Men Pernille beholdt roen.

– Jeg skjønte at det var noe spesielt som foregikk, men at det måtte ha en naturlig forklaring. Jeg var aldri redd, forteller den tøffe trønderjenta.

Og like fort som stemmen dukket opp, ble den borte igjen. Tilbake stod en nysgjerrig Pernille og lurte på hva det var som foregikk.

Nå vet hun at hun fikk oppleve noe som er så sjeldent og spesielt at det ikke engang har et navn, selv om det har hendt flere ganger også her til lands.

– Vi vet at det er mulig å ta inn GSM-signaler via metallgjenstander, men det er svært mye som skal klaffe for å få det til. Vi har aldri klart å gjenskape effekten, uansett hvor mye vi har prøvd, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom.

Meteorologisk fenomen

Vederhus kan forklare at det er en svært komplisert prosess som ligger til grunn.

Kort fortalt begynner det med solstormer som skaper spesielle magnetiske forhold i jordas atmosfære. Slike stormer er vanlige, men som oftest absorberes magnetismen før den når jordoverflaten.

Det er de få gangene dette ikke skjer, at man oppleve det Pernille opplevde i forrige uke.

– Det er faktisk det samme fenomenet som ligger til grunn for nordlyset på nattehimmelen, forklarer Vederhus.

Flere tilfeller i Norge

Hos Telenor bekrefter informasjonssjef Anders Krokan at også de kjenner til pussige tilfeller av ”samtaler i løse lufta”.

– Det er alltid vanskelig å etterprøve disse påstandene, nettopp fordi det er umulig å gjenskape fenomenet. Men våre kunder har flere ganger rapportert om mobilsamtaler som tilsynelatende har dukket opp i løse lufta, sier Krokan.

Ved et tilfelle opplevde en Telenor-kunde å høre en kvinnestemme i fiskestanga si. Han var ikke alene, og rakk akkurat å dele lydopplevelsen med en kamerat før samtalen var borte igjen.

– Det merkeligste er nok likevel kunden som fortalte han hadde fanget inn en samtale gjennom metall-lenken til hunden sin. Han ble veldig stresset og trodde et kort øyeblikk det var hunden som snakket! ler Krokan.

Det er alltid kun én av de samtalende som overhøres i metallgjenstander på denne måten, og det er dessuten svært vanskelig å tyde det som blir sagt.

– Jeg hørte klart og tydelig at det var en voksen mann, men jeg klarte ikke å forstå hva han sa, bekrefter Pernille.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen