Fikk du med deg disse?

Vi oppsummerer fotomåneden som gikk.

Oktober har vært en travel måned, og mye har skjedd på både godt og vondt. Vi tar en oppsummering av måneden som gikk:

Dårlige nyheter kommer sjelden alene, og 3. oktober kom meldingen om at den gamle kjempen Kodak synger på siste vers. De skylder store summer fra før, men så seg nå nødt til å låne 920 nye millioner kroner, bare for å holde seg flytende. Nyheten førte til at aksjekursen sank med 25%. Kodak har ikke gått med overskudd siden 2007 og måtte så sent som i april selge unna for 355 millioner kroner i patenter.

Leica går derimot så det svinger, og 4. oktober testet vi deres flaggskip, Leica M-9P. Det var en selsom opplevelse, for på et kamera som koster godt over 50.000,- har Leica gjort en del merkelige valg. Noe av kameraet er fantastisk bra, mens andre ting er helt elendig. Nøyaktig hva må du lese vår test for å finne ut.

Foto: eivind84
Foto: eivind84

Vi liker å viser frem hvor flinke brukere vi har, og 5. oktober gjorde vi nettopp det og gikk som vanlig gjennom de beste av bildene fra måneden før.

Produktnyheter er en av hjørnesteinene til Akam, og 6. oktober kom nyheten om at Sigma fornyet sitt Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM. Den nye utgaven er betydelig mindre enn før, og bruker i tillegg mindre filtre enn den tidligere versjonen.

Samme dag var Akams redaktørs siste arbeidsdag, og undertegnede overtok som fagredaktør. Akam mistet en dyktig medarbeider, og jeg mistet en kjær kollega. Men sånn er livet, og ambisjonene og utfordringene for en nybakt Akamredaktør står i kø. Spennende og slitsomt? Ja, uten tvil.

7. oktober kom nyheten om at kameraproduksjonen endelig så ut til å ha gjort seg ferdig med effektene av jordskjelvet i Japan. Men hvor lenge var Adam i paradis?

Senere kom det frem at Facebook er verdens største fotobibliotek. Grunn til å feire eller sørge? You decide.

Noen produktnyheter er nyttigere enn andre, og noen er totalt unyttige, som for eksempel denne som Sigma slapp 14. oktober.

Fire dager senere kom imidlertid en annen og betydelig større nyhet. Canon EOS-1DX ble annonsert og knuste en god del rekorder. Maksimal ISO på 204 800 og opp til 14 bilder i sekundet er bare noen av stikkordene.

I oktober passerte Nikon 65 millioner produserte objektiver, mens Canon slo dem på målstreken med sine 70 millioner.

Nikon slo imidlertid Canon grundig på ett område, nemlig lansering av speilløst systemkamera. Det skjedde i september, men 19. oktober testet vi toppmodellen, Nikon 1 V1.

Nyheter dukker ofte opp på Akam-forsiden, men 19. oktober var det også den som var nyheten, da vi endelig fikk lagt til en dynamisk rute med bilder fra bildekritikken. Dette har vært noe vi har ønsket oss i lengre tid, og sammen med en kraftig forbedret løsning for å diskutere bilder og gi karakterer og kritikk på dem, ser vi fremtiden lyst i møte.

20. oktober var det slutt på lettelsen for kamerabransjen, og nyheter om at en del produksjonsfasiliteter var tatt av flom begynte å komme inn. Senere skulle det komme stadig flere nyheter om forsinkede produkter.

Mer eller mindre samtidig slapp Lytro sitt plenoptiske kamera, det vil si et kamera som kan fokusere bildene etter at de er tatt. Om det blir noen suksess må tiden vise.

Den 23. oktober stilte den norske Pentax-importøren på nettmøte med leserne.

Dagen etter fikk verden og Canon en ny A3+-skriver i toppsjiktet. Pixma Pro-1 har ikke mindre enn 12 ulike blekkpatroner og er uten tvil noe av det hotteste på skriverfronten på en stund. Tre dager senere kom imidlertid nyheten om at også denne ville bli forsinket på grunn av flommen.

Olympus hadde også sitt å slite med, og vi kunne melde om ugler i mosen der i gården. Saken om sjefen som fikk sparken etter to uker i jobben fordi han meldte fra om et honorar på tett oppunder 4 milliarder kroner utviklet seg etter hvert til en føljetong, hvor det bare ble flere og flere ugler, og det ble etter hvert ganske så trangt for dem der nede i mosen.

Adrenalinjunkiene blant oss fikk nytt leketøy 25. oktober, da GoPro lanserte Hero HD2. For det meste er kameraet dobbelt så godt som forgjengeren, så har du hjelm med kamerafeste er dette en nyhet som er vel verdt å få med seg.

Ryktene svirrer frem mot CES/PMA i Las Vegas i januar, og i oktober var det mange som lurte på om Fujifilm hadde planer om å slippe et nytt speilløst systemkamera der. Den som lever får se, men Fujifilms hinting tyder i alle fall på at de har noe i ermet.

I slutten av oktober ble også Environmental Photographer of the Year kåret, og bildene ble heftig diskutert på forumet.

Carl Zeiss lanserte sin første 25 mm for Canon EOS, med sin Carl Zeiss Distagon T* 2/25 for Canon. Det nye objektivet kommer også for Nikon.

Helt på tampen av måneden hadde vi også vår sedvanlige gjennomgang av fotoptodukter som dukker opp i norske butikker i løpet av måneden, men den helt siste nyheten i oktober 2011 ble beskjeden om at Intellectual Ventures saksøker Nikon for patentbrudd, en måned etter at de gjorde det samme med Canon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen