Fikk 1,1 volt ut av et tre

Trær har energi i seg. Denne energien går det an å hente ut ved hjelp av noen elektroder. Men hva kan man egentlig drive på denne energikilden? Går det an å sette opp basestasjoner for mobilnettet som drives av treet det er montert i?

Et forskningslag fra University og Washington har tatt seg en tur ut av byen, og bygd en elektonisk krets som kjører bare på den energien de kunne få ut av et tre. De målte en spenning på 200 mV ved å plassere én elektrode i treet og en i jordbunnen ved siden av. 

1,1 volt etter forsterkning

Forskningslaget har jobbet lenge med å utvikle en sensor som utnytter treet som en elektrisk energikilde, og fant en tresort som genererte en jevn spenning på opptil noen hundre mV. Deretter bygde de en forsterker, og klarte å få ut 1,1 volt. Det holder til å kjøre sensorer som krever lite energi, altså som har svært liten elektrisk motstand i seg.

Svært liten energi

Forskningslaget lyktes med å bygge en krets som forbruker 10 nW, det vil si 0,00000001W. 

Strømkilden er ikke i nærheten av å kunne drive en basestasjon for mobilnettet. Og er iallfall ikke kraftig nok til å sette opp så kraftige basestasjoner som trengs ute i ødemarka. Det er dessuten en dekningsmessig dårlig idé å sette opp en basestasjon midt i skogen, og energien er for lav til at den er verdt å frakte til en fjelltopp. Så den gang ei. 

Strømmen fra trærne kan imidlertid forsyne små senssorer for å detektere miljøtilstander. Det kan også brukes til å måle treets helse. 

(Kilde: cellular-news.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen