Test

Fiji Drive No. 2 - Festens Hemmelighet

Nanna er en tilårskommen bestemor på New Zealand. Barna hennes krangler og krangler, så hun ser seg nødt til å sette sin litt til barnebarna i hverdagen. En dag får hun det for seg at hun skal ha en god gammeldags fest, en fest hvor folk drikker, synger og slåss! Barnebarnet Erasmus får ansvaret, og dermed er det duket for en film med en særdeles tradisjonell dramaturgi.

Ruby Dee spiller såpeopera også som Nanna Maria, filmens bestemor.
Ruby Dee spiller såpeopera også som Nanna Maria, filmens bestemor.

Såpeopera

Filmens store svakhet er manuset. Det blir rett og slett for forutsigbart. Når handlingen endelig ser ut til å gå en uventet vei, penser det hele raskt inn i den gamle tralten igjen. Konfliktene har vi sett før, løsningene har vi sett før og jammen har vi ikke sett slutten før også, uten å gå nærmere inn på det. Den New Zealandske filmtradisjonen er forholdsvis ung, det ble ikke produsert filmer i stor skala før fra 70-tallet og utover. Det, i tillegg til at det er regissør Toa Frasers første spillefilm, gjør nok at de helt store krumspringene forblir ideer, og at det i stedet satses på det trygge, tradisjonelle, men akk så kjedelige.

Det er mye overflødig dialogveksklinger av typen såpeserie (”Home and away” kan nevnes). Kameraføring og panoreringer minner også om såpe. Det er mulig filmen ikke har hatt det største budsjettet, men med fin scenografi, grønne omgivelser og mer enn ett kamera burde det være mulig å få til noe mer enn dette. Hvis årsaken er så banal som at dette er Frasers første film, så kunne hun bedt om hjelp.

Tidvis velspilt

Men, når det er sagt, filmen er ikke helt håpløs. Karakterene, med et par obligatoriske unntak i form av tanter og onkler, er sjarmerende og noen forholdsvis velspilte. Mest imponerende er Taungaroa Emile i rollen som Soul. Han er også en av de mest erfarne skuespillerne på rollelisten. Blant annet spilte han i den svært gode, men forferdelig triste ”Once were warriors” fra 1994, som grundigere omhandler en tematikk som No. 2 bare såvidt berører: Maori-folkets problemer med å tilpasse seg den vestlige livsstilen på New Zealand, med alkohol, materialisme, statusjag etc. Han klarer å gjøre såpass ut av et dårlig utgangspunkt at det ikke blir helt håpløst. Uheldigvis har han bare en liten rolle. Filmens sjarmerende bestemor, Nanna Maria, blir spilt av veteranen og amerikaneren Ruby Dee. Hun har tatt med seg sin erfaring fra TV-produksjoner over på filmlerretet og leverer en rask og enkel tolkning av en døende, fortvilet bestemor. Nok en gang vandrer tankene mot ”Home and away”, eventuelt den forferdelige serien ”Touched by an angel”, hvor Dee faktisk hadde en rolle i 1999.

Filmens klart beste skuespiller, Taungaroa Emile, som Soul, i et tankefullt øyeblikk.
Filmens klart beste skuespiller, Taungaroa Emile, som Soul, i et tankefullt øyeblikk.


Etter å ha sett de første tyve minuttene av filmen er det forholdsvis tydelig hvor dette kommer til å ende. Likevel får slutten forbli hemmelig, det holder å si at den er trivelig. Det er bare så synd det går alt for lang tid før vi kommer oss dit. Filmen føles som en transportetappe, og når konfliktene begynner å gjenta seg, er det tydelig at det har vært vanskelig å lage en helaftens spillefilm ut av dette materialet.

Konklusjon

Det var jammen ikke mye positivt å si om "Fiji Drive No. 2 – Festens hemmelighet". Den forsøksvis sjarmerende dramakomedien går fullstendig på trynet hva manus og skuespill angår, og hadde det ikke vært for et par hederlige skuespillerprestasjoner og en trivelig slutt hadde de drøye 93 minuttene vært helt bortkastet.

Fiji Drive No. 2: Festens hemmelighet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen