Fiendene deler bord

India får, som de fleste andre land, stadig flere mobilabonnenter. For å klare å hanskes med den økende kundemassen, har landets operatører nå bestemt seg for å dele infrastruktur.

Prosjektet har fått navnet MOST, som står for Mobile Operators' Shared Towers, og er nettopp det.

Årsaken til den broderlige delingen er at det vil koste operatørene langt mer å bygge ut sine egne sendemaster for å kunne takle alle de nye kundene.

I følge Mobile Magazine forventes det at antallet mobiltelefoner i bruk i India vil nå 200 millioner neste år. Samlet vil operatørene derfor måtte doble dagens antall mobilsendere, som er 70 tusen i tallet, for å kunne takle de nye abonnentene. Innen 2010 anslås det at antallet abonnenter har steget til en halv milliard, og behovet for sendere til 350 tusen stykker.

Fra CDMA til GSM
GSM- og CDMA-teknologiene har vært arge konkurrenter i årevis. GSM-teknologien, som også brukes her i Norge, har et overlegent overtak på CDMA hva angår utbredelse, og i dag bruker 81 prosent av verdens mobilbrukere GSM-telefoner.

Og skal vi tro den senere tids utvikling, ser det ikke ut til at utbredelsen av GSM-teknologien stopper der. I følge ferske tall fra Global mobile Suppliers Assocation, har 25 av verdens CDMA-operatører planer om å begynne og bruke GSM-teknologi i sine nett. Mens noen av operatørene varslet total overgang fra CDMA til GSM, har andre igjen planer om å bruke de to teknologiene om hverandre.

(Kilder: Digi, Reuters, The Hindu Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen