Fido får konkurranse

Forskere fra Georgia Institute of Technology har utviklet en ny sensor som visstnok skal kunne ta opp kampen mot politihunder når det kommer til oppsporing av ulovlige stoffer.

"Dog on a chip" er kallenavnet på den nye oppfinnelsen, som både er raskere og mer pålitelig enn vanlige elektroniske sensorer. Hvis enheten finner mystiske stoffer, vil den slå alarm via en tilkoblet datamaskin.

Forskerene håper at det i fremtiden vil kunne implementeres sensorbrikker i mindre, bærbare enheter, som ikke er avhengig av en ekstern datamaskin for å kunne fungere. Dette vil gjøre oppfinnelsen til et mye mer portabelt og praktisk verktøy enn det er i dag.

For å gjøre enheten i stand til å oppdage forskjellige kjemiske sammensetninger, mates den først med antistoffene til det stoffet man leter etter. Hvis man for eksempel mater inn antistoffene til kokain, vil disse få synlige endringer i de molekylære strukturene når det er kokain i nærheten. Dette har ett stort minus - det er foreløpig bare er mulig å lete etter ett stoff om gangen.

Ved å mate brikkene med antistoffene til for eksempel miltbrann-bakterier eller andre uønskede kjemiske kombinasjoner, vil oppfinnelsen kunne fungere som en glimrende terroralarm. En annen fordel ved den nye teknologien er at den vil kunne være på vakt døgnet rundt, og brikkene vil kunne plasseres i lufteanlegg for å gjøre typiske terrormål som kjøpesenter og flyplasser tryggere.

Det kan allikevel stilles spørsmål ved om oppfinnelsen faktisk kan erstatte en god gammeldags hund, som for eksempel kan sniffe gjennom hundrevis av pakker på få minutter. Med den nye oppfinnelsen måtte man i slike tilfeller gått manuelt gjennom hver enkelt pakke, på grunn av den noe begrensede rekkevidden på 15 cm. Dermed har hundene enda overtaket på denne fronten - enn så lenge.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen