Anmeldelse
Matt Damon som The Informant!

Festlig narrespill

Marc Whitacre – overbevisende og imponerende spilt av Matt Damon – jobber i toppsjiktet ved et firma som blant annet produserer matvarer. Når påstander om at det finnes en muldvarp i firmaet som selger informasjon til japanere, som igjen bedriver utpressing av Whitacre, kommer han i kontakt med FBI og spesielt agenten Brian Shepard. Whitacre kan plutselig avsløre at det foregår andre ting i firmaet som overgår utpressingen, og så er showet med stadig mer vanvittige avsløringer i gang.

Noe av det mest interessante med The Informant! er at den er basert på en sann historie. Jeg vil ikke avsløre for mye av handlingen her, men dette båndet til virkeligheten er med på å gjøre filmen til en mer fornøyelig opplevelse, i tillegg til at både Matt Damon og regissør Steven Soderberg tydeligvis er i sine ess i denne filmen. Den er morsom og uforutsigbar, og slik liker vi det.

Hvem, hva, hvor?

The Informant! later til å begynne som en slags satirisk thriller hvor vi følger Mark Whitacre – den lille mannen – mot en kapitalistisk gigant. Allerede fra starten av skjønner vi at ikke alt er som det skal være, hvordan kan den velutdannede, smarte og godt likte Whitacre være et offer i dette selskapet? Og når ny sak etter ny sak begynner å rulle ut, hvem er skurk og hvem er helgen? Eller: hvem har på seg hvit hatt, som Whitacre ville sagt det.

Denne leken med konvensjoner og historiefortelling er ikke fremmed for Soderbergh, som for eksempel utviste et friskt formspråk i The Limey fra 1999 – hvor det for eksempel er svært tvetydig hvor i tiden Terrence Stamp befinner seg når han sitter på et fly i diverse mellomsekvenser. Det at vi aldri helt vet hva som befinner seg rundt neste sving er herlig befriende og samtidig et godt spenningsmoment i filmen.

Morsom, men litt treg

Flere situasjoner i filmen er utrolig morsomme og fremkaller god, gammeldags latter. Matt Damon er veldig vittig i rollen som den mildt sagt spesielle Whitacre. Det kommer av hans stadige små påfunn eller måter å oppføre seg på, som for eksempel når han går rundt og forteller hva han gjør høyt – ikke før litt senere får vi vite at han snakker i en mikrofon, nok en frisk og leken signatur fra Soderbergh.

Det er ikke bare lek og moro i filmen. Filmen har noen overraskende seriøse og såre øyeblikk, som når agent Shepard virkelig er skuffet og lei seg etter årevis med løgner. Denne balansegangen mellom humor, seriøsitet og drivende spenning for hvordan det hele skal ende gjør The Informant! til en god filmopplevelse. Filmen er dessverre litt for langdryg i visse partier – vi får mer enn nok kjennskap til de pågående sakenes ulike vrier og vendinger til at det kan holde i lengden. Allikevel, filmen er i sin helhet god.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Informant! er en morsom og spennende film som blir drevet av Matt Damons gode skuespill og, ikke minst, karismatiske og finurlige karakter Mark Whitacre. I tillegg har filmen så mange spesielle vendinger at det muligens kan bli vanskelig å følge med, men dette løser seg mot slutten. Filmens uforutsigbare natur blir utfylt av diverse friske grep regissøren foretar seg, men i lengden blir det hele kanskje en smule for repetitivt. The Informant fremstår likevel som en god og underholdende film til syvende og sist.

The Informant! kommer ut på Blu-ray 3. mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen