Det kan bli dyrt å være oppdatert

Ferieapps 2: Hold kontroll på mobilforbruket

Det kan bli dyrt å være oppdatert

Vi viser deg hvordan du holder kontakten uten at det koster skjorta.

Moderne mobiltelefoner bruker mye datatrafikk, og de bruker det på mange ulike måter.

Konstant oppdaterte værvarslinger og nyhetslister på hjemmeskjermen er vanlige syndere. E-postlesere som oppdateres i ett kjør er også mulige pengesluk. Det fins også en haug applikasjoner installert på smarttelefonene folk bærer rundt på. Disse har også behov for datatrafikk for å fungere skikkelig. Til sammen kan alt dette bli dyrt i utlandet.

Vurder om du trenger lokalt kontantkort

Det fins flere måter å spare penger på mobilregningen i utlandet. Først og fremst har du to valg, nemlig å kutte i bruken eller å benytte et lokalt kontantkort. Som her hjemme er det gjerne kontantkortene i utlandet dyrere enn de faste abonnementene, men sammenliknet med prisen du betaler med et norsk SIM-kort blir kontantkortene likevel billige.

Kontantkort medfører i hovedsak to ulemper. Du må kjøpe en viss mengde bruk om gangen, og det er ikke sikkert du rekker å bruke opp alt - det gjør at kontantkortet kan bli en dyr løsning for deg som har et svært lavt forbruk i utgangspunktet. En annen ulempe er at ikke alle kjenner nummeret på kontantkortet ditt, og du flytter dessuten en del av din besparelse over til økt pris for den som ringer deg.

Ønsker du å bruke ditt eget SIM-kort fins det noen gode råd for hvordan du kan unngå kjemperegninger etter ferien.

Skru av dataroaming

På alle telefoner kan du velge å skru av såkalt dataroaming i innstillingene. Det betyr at telefonen ikke lenger kan bruke mobilnettet til å hente data fra internett. Dermed mister appene dine mulighet til å oppdatere seg automatisk.

Denne innstillingen påvirker ikke telefonens oppførsel på Wi-Fi-nettverk, så dersom du har trådløst nett på hotellet kan telefonen fortsatt synkronisere det som trengs gjennom det lokale trådløse nettet.

Vil du ikke skru av internett via mobilnettverket helt, er det svært viktig å holde kontroll med dataforbruket, og her fins det mange gode hjelpemidler. Vi skal gå nærmere gjennom dem på side 3. Felles for dem er at de viser deg forbruket i en gitt periode, fordelt på taletrafikk, SMS og datatrafikk.

Hopp over Youtube i sin helhet.
Hopp over Youtube i sin helhet.

Pass deg for Youtube og Spotify

Etter at du har installert en app som hjelper deg med å følge med, må du selvsagt stramme livremmen noe. Det betyr at svært tunge datatjenester utgår. Tjenester som Youtube og Spotify er blant de tyngste tjenestene som fins på internett, og du bør derfor være svært forsiktig med disse i utlandet.

Det betyr ikke at du mister all tilgangen din på musikk. En av de smarteste funksjonene i den mobile Spotify-appen er "Offline Playlists". Har du et minnekort med god plass kan du laste ned flere tusen sanger i form av spillelister på telefonen din, og så lenge du gjør det via et trådløst nett og ikke via mobilnettet koster det deg ingenting ekstra.

Sjekk innstillingene

For å være helt sikker på at Spotify ikke begynner å spise opp feriebudsjettet ditt bør du aktivere Offline Mode. Denne innstillingen skrur av Spotify-appens mulighet til å koble seg til internett. Det er lurt å ha denne innstillingen på så lenge du ikke har Wi-Fi tilgjengelig. Innstillingen vil også gjøre det umulig for appen å koble til gjennom Wi-Fi, men vi vil anbefale at du kun deaktiverer den når du synkronisere spillelister ved hjelp av Wi-Fi.

Spotify har en innstilling som lar deg sikre deg mot at den bruker mobilnettet til synkronisering av spillelister, men er du i et område der det er ekstra dyrt å bruke mobildata bør du vurdere å skru av dataroaming i telefonens innstilling så lenge Spotify ikke er i Offline Mode.

Helgardering

Det virker kanskje litt tullete å ikke stole 100 prosent på Spotifys egne sikkerhetsinnstillinger, men om du synkroniserer låtene dine med den høyeste kvaliteten Spotify kan levere på mobiltelefoner, tar en fire minutter lang sang opp rundt 5 megabyte. Altså i underkant av 600 kroner om du har Telenor-abonnementet ditt med deg til USA. Så raske som dagens mobilnett er kan Spotify suge til seg betydelige mengder data svært raskt.

Youtube og andre videotjenester på internett bør du styre langt unna med mindre du er på trådløst nett. Du bør også passe på å ha dataroaming skrudd av om du skal bruke disse. Mobilen veksler nemlig raskt over til mobilnettet dersom det trådløse nettet blir utilgjengelig.

Dette kan koste ganske mye penger i utlandet.
Dette kan koste ganske mye penger i utlandet.
Den beste løsningen er å bruke en av Operas nettlesere. Bruker du Opera Mobile må du passe på å aktivere Opera Turbo for å spare datatrafikk. Opera Mini sparer i utgangspunktet.
Den beste løsningen er å bruke en av Operas nettlesere. Bruker du Opera Mobile må du passe på å aktivere Opera Turbo for å spare datatrafikk. Opera Mini sparer i utgangspunktet.

Nettsurfing

Nettsurfing kan bli svært dyrt om du ikke passer på. Igjen er første bud å holde øye med datatelleren din.

Det er i hovedsak tre måter du kan begrense databruken ved internettsurfing på. Å holde eg til mobiltilpassede nettsider er en måte å gjøre det på.

Stadig mer innhold på mobilsidene

Her er innholdet krympet en del i forhold til det du finner på de vanlige forsidene av for eksempel VG Nett. Med alt av bilder tar en vanlig forside i dag ofte over 1 MB. Dermed blir det dyr lesning om du betaler over 100 kroner per megabyte.

Det blir imidlertid stadig mer visuelt innhold på vanlige nettsider, og mobilsidene er intet unntak. En moderne mobiltelefon vil dessuten ofte kunne vise Flash som er en standard for (inter)aktivt innhold på nett - eksempelvis film og spill.

Det er tre innstillinger du bør vite av i mobilen din for at ikke all skjermpyten skal spise av budsjettet ditt. De fleste mobile nettlesere kan skru av visning av bilder, og de som har støtte for Flash har som regel også muligheten til å skru av denne funksjonen. Begge bør være av utenlands. Enkelte mobiler har også muligheten til å blokkere reklame. Utenlands bør du skru på denne.

Bruk en nettleser som krymper trafikken for deg

Vil du gjøre det du kan for å spare penger på datatrafikk, men samtidig surfe, uten å se så mye på innstillingene? I så fall bør du laste ned en av Operas nettlesere. Opera Mini og Opera Mobile, med Turbo-funksjon skryter av å komprimere vekk henholdsvis 90 og 80 prosent av datatrafikken.

Vær obs på at Opera Mobile i utgangspunktet ikke har Turbo-funksjonen aktivert. Du må altså aktivere tjenesten selv. Uten Turbo-funksjonen er den fortsatt en god nettleser, men den bruker like mye data som konkurrentene.

Sett e-postleseren til å aldri sjekke automatisk.
Sett e-postleseren til å aldri sjekke automatisk.

E-post

E-post er vanligvis mest tekst, og derfor vil vi ikke kategorisk advare mot å bruke e-post. Det du derimot bør gjøre er å skru av automatisk oppdatering av innboksen(e) din(e). Avhengig av hvor ofte telefonen gjør dette for deg kan det bli kostbart.

Å oppdatere innboksen manuelt noen ganger i løpet av ferien blir neppe noen kjempeutgift innenfor EU/EØS, men du bør være klar over hva datatrafikken koster i det landet du befinner deg i. I de aller dyreste landene vil vi fraråde så godt som all bruk av mobil datatrafikk.

Igjen er selvsagt en del av fasiten å følge med på datatelleren underveis.

Pass på bildene

I utgangspunktet laster de fleste e-postklientene ned selve innholdet i e-posten, og ikke vedleggene, og dermed slipper du å tenke på om det følger store vedlegg med - bare ikke klikk på vedlegget når du leser e-posten.

De fleste e-postlesere lar deg også velge om du ønsker å vise bilder i e-postene. Dette foregår enten per adresse du får e-post fra, eller for hver enkelt e-post. Sjekk om klienten din har felles innstillinger for dette, og skru eventuelt av visning av bilder. Det kan uansett være like greit å hoppe over e-post fra mailinglister på ferie.

En god lynmeldingsklient kan være svært god å ha på reisen.
En god lynmeldingsklient kan være svært god å ha på reisen.

Bruk lynmeldinger i stedet for SMS

Tekstmeldinger er ikke lenger så kostbare utenlands. Med en makspris på rundt en krone per stykke innenfor EU er ikke prisen uoverkommelig for de fleste, men det er likevel mer kostbart enn det behøver å være.

Lynmeldingsklienter som Google Talk, MSN/Windows Live Messenger og Skype kan være langt billigere å bruke, forutsatt at du ikke bytter filer eller bruker videofunksjonene disse tjenestene har.

1 MB er 6250 tekstmeldinger

Årsaken er at tjenesten, akkurat som e-post, nesten kun baserer seg på ren tekst. Et tegn i ren tekst er det samme som en byte. En megabyte er en million bytes, og dermed også en million tegn.

Ser du bort fra den relativt beskjedne datatrafikken det krever å koble til tjenesten, kan du altså sende det som tilsvarer 6250 tekstmeldinger før du har brukt en hel megabyte på teksten din.

Selv i de dyreste områdene, der du betaler over 100 kroner megabyten for datatrafikk, vil dette kunne lønne seg - spesielt siden tekstmeldinger også gjerne koster mye mer der. For USA vil du altså betale rundt 0,18 øre per "tekstmelding" som går via en lynmeldingsklient, kontra rundt 4 kroner per SMS med Telenor.

Vær likevel klar over at selve tilkoblingen tar opp mot 20 kilobyte, avhengig av pris utgjør dette altså mellom femti øre og to kroner. Den reelle kostnaden blir derfor ikke så lav som regnestykket over illustrerer, men du kan spare en del på å flytte større SMS-utvekslinger til en lynmeldingsklient. I de dyreste landene koster det dessuten opp mot fire-fem kroner å sende en enkelt tekstmelding.

Via dagens tilkoblinger telles det ikke tid du er pålogget men bare dataforbruk. Lynmeldingsklienter bruker noe data på å si fra om at de fortsatt er tilkoblet, men dette er svært små mengder. Om du bruker en lynmeldingsklient svært mye i en hel time kan du ofte regne med å ha brukt rundt 60 kilobyte. Til 100 kroner per megabyte er dette 6 kroner, men da har du sannsynligvis fått snakket om langt mer enn været også.

Koble til hjemme først

Ulempen med denne måten å kommunisere på er at den du skal kommunisere må være pålogget samme tjeneste samtidig som deg.

For å begrense mengden data som blir brukt på selve tilkoblingen bør du passe på å ha logget inn i tjenesten en gang før du reiser ut av landet. Dette fordi at den aller første tilkoblingen ofte skal overføre innstillinger og kontaktlister. Det er ikke enorme mengder data det er snakk om her heller, men med så høye priser som vi snakker om er det greit å legge igjen så mye av forbruket her hjemme som mulig.

IP-telefoni

Mange av disse applikasjonene, deriblant Skype og Fring, støtter såkalt IP-telefoni. Det betyr at du kan ringe med telefonen via internett.

Dette bør du for all del ikke gjøre via mobilnettet, men dersom du har trådløst nett i nærheten, for eksempel hotellets Wi-Fi, kan dette være en svært nyttig funksjon. Dermed sparer du det også pengene du ellers hadde brukt på å ringe hjem - i Europa er det stort sett snakk om 3,39 kr i minuttet, utenfor Europa kan det være snakk om mye mer.

Ulempen med denne løsningen er at den kun er gratis om du ringer fra applikasjon til applikasjon. Den du skal ringe til må altså ha samme type applikasjon installert. Dersom du velger å betale kan du imidlertid få mulighet til å ringe vanlige telefonnumre med flere av disse løsningene.

Bruk GPS riktig

Å gå seg bort på et nytt og ukjent sted kan lett skje. Derfor er det greit å ha mobilen som nødløsning når du skal finne tilbake igjen.

Vær imidlertid klar over at svært mange kart- og GPS-løsninger bruker datatrafikk for å vise deg kartene. Dette kan bli svært kostbart i utlandet. Spesielt gjelder dette gratistjenesten Google Maps som fins på de fleste mobiltelefoner i dag.

For å være forberedt bør du sørge for å ha en GPS-applikasjon med inkluderte kart på telefonen fra før.

Finn en trådløs sone

Har du ikke det bør du se deg om etter nærmeste trådløse sone. Spisesteder og kollektivknutepunkter har ofte gratis tilgang på trådløst nett. Her kan du sjekke Google Maps, eller du kan laste ned en GPS-applikasjon som har alle kartene du trenger inkludert.

Skal du bruke Google Maps er det lurt å panorere rundt på kartet, slik at telefonen får lastet ned de delene av kartet den trenger, om du skal bevege deg videre.

Pass deg for appene

Mange applikasjoner har behov for å bruke data. Vi har nevnt flere av dem, deriblant lynmeldingsklienter og nettlesere.

Vær dessuten obs på at mange applikasjoner fungerer mer eller mindre som bilderammer for innholdt hentet fra internett. Dette er sant for enkelte av reiseapplikasjonene i forrige artikkel. Derfor er det ikke sikkert det er gratis å starte opp applikasjonene du har i menyen din.

Sjekk hvilke apper som trenger nett

Dersom du er usikker på hvilke applikasjoner som bruker informasjon fra internett kan du sjekke i appens innstillinger. Du kan også forsøke å skru av dataroaming i telefonens innstillinger, og å koble fra Wi-Fi. De applikasjonene som da ikke vil starte, eller gir deg feilmeldinger, er som regel avhengige av innhold fra internett.

Til sist er det lurt å være klar over at enkelte av de reklamefinansierte applikasjonene kan hente en god del grafikk over tid. Dersom applikasjonene ikke er kjempedyre kan det lønne seg å kjøpe fullversjonen som ikke er reklamefinansiert.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen