Femtoceller i 2009?

Analyseselskapet Heavy Reading har utført en undersøkelse blant operatører rundt i verden, som viser at femtoceller kan bli vanlig i år 2010, mens Netcom mener det kan bli aktuelt allerede til neste år. Det kan bety både bredere dekning og bedre kapasitet.

Femtoceller er små basestasjonen for mobiltelefoner som plugges i veggen hjemme eller på arbeidsplassen. Femtocellen kobles til operatøren din via bredbåndslinja og gir deg full mobildekning i stua.

Les mer om femtoceller »

For operatørene er det en stor fordel at femtoceller gir bedre kapasitet, med tanke på at femtocellene avlaster mobilnettet og operatøren slipper å sette opp nye basestasjoner så snart det blir for mange mobilbrukere i området.

54 prosent av operatørene som ble spurt ville rulle ut femtoceller i slutten av 2009 eller i 2010. Bare en tredel av operatørene satte år 2011 som et mål for lansering av femtoceller.

Netcom: – Kan bli aktuelt fra 2009

I Norge har vi som kjent en vanskelig topografi, og i store deler av landet er befolkningstettheten svært lav. Dekning har dermed alltid vært et problem i mange av distriktene, og femtoceller kan bli en svært interessant løsning.

– Vi ser på femtoceller med meget stor interesse, og dette kan være aktuelt for Norge allerede i 2009, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom, til Amobil.

Telenor avventer

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, vet at femtoceller kan spare selskapet for utbyggingskostnader, men mener at det er mye som taler imot femtoceller per i dag.

– Vi har prøvd ut femtoceller, men har foreløpig lagt det på is av flere grunner. Teknologien er ikke klar nok ennå, og dersom du har en 3G-femtocell og naboen har en GSM-femtocell vil det ha stor innvirkning på 3G-senderen. Det kan altså oppstå mye frekvensproblematikk, forklarer Amundsen.

En annen grunn er at regulatoriske myndigheter må gå inn for en bestemmelse for hvem som kan kjøpe femtoceller.

– Rent regulatorisk er en femtocell en basestasjon, og foreløpig er det bare operatørene som har lov til å sette opp basestasjoner. Det må bestemmes om femtoceller er noe hvem som helst kan kjøpe, noe som igjen fører til frekvensproblematikk.

Amundsen peker også på at det kan oppstå prisproblematikk med slike femtoceller, og er ikke sikker på om kunden vil betale for å ringe når han/hun allerede betaler for internettlinja som femtocellen er knyttet opp mot. Og hvis kunden ringer gratis, vil da naboen også kunne ringe gratis?

(Kilder: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen