Guide

Femten fine foto- og videotips

Digitale kamera for både stillbilder og video finnes nå i de fleste moderne hjem, og siden vi tross alt ikke trenger bruke penger på film lenger er det ikke fritt for at vi er glad i å filme og fotografere. Men resultatet av all knipsingen er ikke alltid like vellykket.
 
Mange avanserte hobbyfotografer har en tendens til å fokusere mer på å ha et fancy kamera og dyre objektiver enn på å kunne ta gode bilder. (Bare hør på slike personer som prater - samtalen dreier seg nesten uten unntak om utstyret de har, ikke bildene de tar...)

Ved å i stedet legge vekt på god teknikk og våre 10 essensielle fototips kan du du med ditt lille kompaktkamera faktisk ta bedre bilder enn onkel Kjell med sitt Penton D900 LXB med turbofokus og autozoom.

For foto
Her er de ti punktene:

1. Gå nærmere motivet
Mange prøver å få med alt for mye i ett bilde, i stedet for å konsentrere seg om et utsnitt. Bildet blir ofte mer oversiktlig hvis man ikke har med for mange ulike momenter. Ofte er det bedre å konsentrere seg om én eller noen få detaljer.

2. Prøv nye vinkler
Det blir fort kjedelig hvis alle bilder blir tatt fra stående høyde. Prøv å tilpasse deg motivet, skal du ta bilde av barn, bør du for eksempel gå ned på huk. Bilder tatt ovenfra og nedenfra kan også gi morsomme effekter.3. Flytt på motivet
Det gir ikke alltid best resultat å plassere motivet midt i bildet. Prøv og tenk deg at bildet kan deles i tre fra begge sider, slik at det består av ni ruter. Hvis du plasserer motivet langs en av kantene til den midterste ruten, blir det ofte fin harmoni i bildet.

4. Tenk på bakgrunnen
Det hjelper ikke å bare tenke på selve motivet du vil fotografere. En rotete bakgrunn kan trekke oppmerksomheten bort fra motivet. På den andre siden kan en fin bakgrunn være med å skape stemning og harmoni. Mange kompaktkameraer har et portrettprogram som sørger for at motivet blir skarpt, mens bakgrunnen blir uklar.

5. Bruk lyset
Lyset spiller stor rolle for hvordan bildet blir seende ut. Det er gjerne vanskeligere å ta fine bilder i skarp sol og sterkt lys enn i overskyet vær. I sola blir nemlig kontrastene så sterke. Et tips kan være å ta i bruk det flotte lyset som er ved soloppgang og solnedgang.

6. Bruk blitsen riktig
Blits kan være til stor hjelp i mørket, men det er greit å vite at blitsens rekkevidde som regel bare er på noen meter. Skal du ta bilder i mørket, må du altså gå ganske nærme for å få nytte av blitsen. Det gjelder imidlertid å finne en balanse. Går du for nærme, kan blitslyset bli for kraftig for motivet.7. Bli kjent med kameraet
De fleste nye kompaktkameraer har en del funksjoner som kan være til hjelp for å enkelt ta bedre bilder. Ved å ta seg tid til å lære seg litt om hvordan kameraet fungerer, er det altså mye å hente. Motivprogrammer som sport, portrett, landskap og makro (nærbilder) er spesialtilpasset de ulike situasjonene, og gir ofte bedre resultater enn å bare fotografere i Auto.

8. Tenk nytt
Det er egentlig ikke noe som heter mangel på gode motiver, bare mangel på evnen til å se dem. Motivene finnes overalt, man må bare være litt kreativ. Hvis man prøver å se på omverdenen med nye øyne, kan man finne de morsomste motiver selv i hagen eller stua. Å gå tett innpå små detaljer gir ofte gode resultater.9. Ta mange bilder
Tar du mange forskjellige bilder av et motiv, er sjansen større for at ett av dem skal bli bra. Prøv deg gjerne fram med og uten blits, fra forskjellige vinkler og med ulike utsnitt. Før var det mange som sparte på filmen, men med digitalkamera kan man jo bare slette de bildene man ikke vil ha i ettertid.

10. Bruk hjelpemidler
Selv om det er mer øynene som ser enn utstyret det kommer an på, kan det rette tilbehøret gi fotograferingen et løft. Vurder for eksempel å skaffe deg et kamerastativ og et objektiv som egener seg spesielt godt til den typer bilder du liker best å ta.

Du finner flere eksempelbilder og mer utfyllende kommentarer i den originale artikkelen.

Les også: Slik tar du bedre nattbilder

Hva med video?
Med levende bilder kan og bør du selvsagt også tenke gjennom punktene over, men video krever også det lille ekstra. Her er fem ting du bør tenke på i tillegg:

1. Kortere klipp, bytt vinkel
Med mindre du heter Hitchcock eller Andersson bør du ikke filme mer enn 10-20 sekunder av gangen med mindre det skjer noe helt spektakulært - det er nemlig dørgende kjedelig å se noe fra samme vinkel over tid. Forsøk å flytte deg selv eller motivet om du skal filme det samme rett etterpå, slik at vinkelen blir en annen.

2. Ligg unna zoomen
Zoom gjerne inn og ut for å finne et passende utsnitt, men prøv å unngå dette mens du filmer. Stopp heller opptaket et øyeblikk, zoom inn/ut og fortsett - det er tross alt sånn proffene gjør det. Unngå også raske panoreringer (bevegelser opp/ned og til sidene).

3. Bruk stativ eller støtte
Nå som til og med kompaktkameraene har fått HD-opptak er et stabilt bilde viktig. Orker du ikke dra rundt på et lite stativ kan du fint improvisere litt med bord og peishyller - det viktigste er at bildet ikke rister så alt for mye.4. Slå på lyset
Som med vanlig fotografi er video helt avhengig av lys. Ikke vær redd for å slå på en ekstra lampe eller to - spesielt om du ikke har et sånt superkamera.

5. Film mindre
Har du noengang lurt på hvorfor ingen (ikke engang deg selv) orker å se på de tre timene med video fra forrige ferie? Fordi det er tre stive timer! Med mindre det skjer noe helt spesielt eller du har videoredigering som hovedhobby kan du fint klemme inn en hel julaften på noen få minutter. Film altså kun det viktigste.

Artikkelen ble publisert første gang julen 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen