Guide

Fem strømsparingstips for PC-en

Dette er både et godt og dårlig tidspunkt å komme med tips om strømsparing. Godt fordi strømmen nå er svindyr i mange deler av landet, men samtidig dårlig fordi mange av oss likevel i større eller mindre grad bruker strøm til å holde varmen i kulda. Og slik det er vil brorparten av kraften du putter inn i PC-en omdannes til varme, slik at PC-en også dobler som varmeovn.

Likevel er det slik at ikke alle ønsker eller har behovet for å "fyre" med strøm, eller for den saks skyld bor i en del av verden med spesielt stort behov for oppvarming.

Tipsene er i utgangspunktet tiltenkt deg som har en stasjonær PC eller i det minste har den bærbare tilkoblet strømnettet, men noen kan også brukes om du ønsker å bedre batterikapasiteten på din bærbare. Men da bør du også lese artikkelen forleng batteriets levetid.

Spar på skjermbruken
Nå mener vi selvfølgelig ikke at du skal se mindre på skjermen, men du kan likevel ta noen smarte grep. Det første tipset er å skru ned bakgrunnsbelysningen, som normalt sett kan reguleres med et par knapper på siden eller under skjermen. Dette kan med fordel kombineres med å dempe den øvrige belysningen i rommet. Noen nyere modeller har forresten en sensor som gjør at de regulerer seg automatisk i forhold til lysforholdene.

Men mer viktig enn dette er å ikke sløse når du ikke sitter foran datamaskinen. En PC kan jo jobbe med ting og tang uten at vi trenger følge med på den, eller vi kan ta en kort pause fra skjermen. I slike tilfeller er det mange som kjører en skjermsparer etter noen minutters inaktivitet, men et bedre alternativ er å heller slå av skjermen.Hvilemodus
Om du ikke skal bruke PC-en på en stund bør du slå den av, men er det slik at du er litt fram og tilbake gjennom en dag kan du også med fordel sette opp datamaskinens muligheter for hvilemodus - en status der PC-en slår seg "av" men fremdeles leverer strøm til minnet (RAM). Som med skjermen kan dette settes til å slå inn etter et gitt gitt tidsrom. Fra hvilemodus tar det kun et par sekunder å få i gang treskeverket igjen. 

Det finnes også en status som kalles dvalemodus, der det som er i minnet skrives til harddisken før PC-en går i dvale. Dette sparer enda mer strøm, men det tar også lenger tid for PC-en å starte opp igjen.

Av med harddisken
Om datamaskinen stadig har noe å jobbe med slik at det er uaktuelt å putte den i hvilemodus/dvalemodus, kan du i det minste sørge for at harddisken(e) det ikke leses fra eller skrives til skrur seg av etter hvert.Husk at en harddisk med stor kapasitet bruker mindre strøm enn flere harddisker med liten kapasitet. Av nyere harddisker får du også ekstra "grønne" (les: strømgjerrige) modeller. Trenger du ikke en stor harddisk, vurder gjerne en SSD eller 2,5-tommers disk (som vi vanligvis finner på bærbare PC-er), ettersom disse bruker enda mindre strøm igjen.

For eksterne harddisker er det slik at flere modeller er lagd for å slå seg av etter et gitt tidsrom uten aktivitet, eller når PC-en slår seg av/går i hvilemodus. Om dette ikke er tilfelle, slå dem av manuelt når de ikke er i bruk.

Prosessor på sparebluss
Har du en relativt moderne prosessor har disse som regel flere "gir" avhengig av hvor mye prosessorkraft som kreves, og gjør at strømforbruket kan senkes når prosessoren ikke belastes. Denne teknologien kalles SpeedStep hos Intel og PowerNow! hos AMD.

Men selv om altså mange prosessorer støtter dette, betyr det ikke at disse funksjonene er slått på når PC-en kommer fra butikken. Av og til må du skru dette på selv, noe som gjøres i BIOS.


Nytt utstyr og gamle syndere
De siste par årene har det stadig vært mer fokus på mer effektive og strømgjerrige produkter. Sitter du på virkelig gamle komponenter som mange små harddisker, et grafikkort med turbovifte, en strømslukende CRT-skjerm eller en PSU (strømforsyning) fra forrige årtusen kan vi opplyse om at oppgradring til bedre (for ikke å glemme mer stillegående) komponenter som bruker langt mindre strøm ikke behøver koste mange hundrelappene.

Problemet med å plukke nytt og strømgjerrig utstyr er at det med tiden er blitt en del sertifiseringer å forholde seg til, men se etter stempler som 80 plus og TCO. De produsentene som lager ekstra strømgjerrige komponenter og utstyr pleier dessuten være flinke til å opplyse om dette. Grønn eller "green" er et stikkord.
 

I tillegg til disse tipsene går det naturligvis å ta andre grep, som å underklokke prosessoren, slå av integrerte løsninger som ikke brukes, eksternt utstyr som USB-hub-er, webkamera og så videre. Men med mindre du tar det som en spesiell utfordring vil du nok kunne knipe inn på mer strøm ved å bruke denne tiden på å effektivisere andre elementer i huset.

Artikkelen ble publisert første gang i februar 2010.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen