Guide

Fem smarte tips til Messenger

Alle ungdommer vet at vanllig e-post er håpløst gammeldags. Om noe skal formidles i dag går det via SMS, Twitter, Facebook eller lynmeldinger - også kjent som IM eller Instant Messaging. Som navnet tilsier brukes lynmeldinger hovedsaklig til å sende beskjeder direkte til andre, men også lyd, bilder, filer og video kan deles over en slik tjeneste. Mange har oppdaget at både privat og i jobbsammenheng (som igjen betyr at noen av oss aldri blir virkelig fri fra jobben) er det et svært anvendelig verktøy.
 
Det finnes flere lynmeldingstjenester, men det er nok ingen tvil om at Microsofts egen Windows Live Messenger er mest populært her på berget. Det er forresten ingen som kaller det Windows Live Messenger. Få folkemunne går den som Messenger eller ganske enkelt "MSN", etter de tidligere versjonene som offisielt først het MSN Messenger Service og deretter bare MSN Messenger.

MSN ehh... Windows Live Messenger er lett å komme i gang med, men med noen ekstra triks går det an å få mye ekstra ut av tjenesten. Her er fem slike tips.

1. Bli kvitt plagene
Vi begynner enkelt (ja, for dere nybegynnere) med lyder og varsler - noe som lett kan bli for mye av det gode når du begynner å få en del kontakter. Trikset her er først å finne menylinja, om du da ikke allerede vet hvor den er.Du kan også huke av for Vis menylinjen for enklere tilgang, og det kan være kjekt å ha dersom du skal gjøre deg bedre kjent med Messenger. Men det første vi skal se på er Alternativer-vinduet under Verktøy-menyen.

Alternativer gir deg muligheten til å forandre på ganske mye, og det kan du være glad for dersom du er en av dem som bruker datamaskinen til å høre radio eller musikk. For eksempel kan du under Lyder kan du slå av eller forandre lydene for forskjellige hendelser, som når noen sender deg en melding.


 
I alternativene for Varsler kan du også bli kvitt de små vinduene som spretter opp nede i høyre hjørne dersom du trenger arbeidsro. Andre tips er å slå av "nudger" (under Meldinger) og er du lei "Windows Live Today"-vinduet når du logger på kan er det bare å fjerne en hake i Logg på. Alt i alt er det vel verd tiden å utforske Alternativer-vinduet litt.

2. Kontakt-tango
Å få nye kontakter er sjelden noe problem, men å bli kvitt dem igjen kan derimot være en utfordring. Uansett - det store "du-er-på-min-liste men-er-jeg-på-din-liste"-spørsmålet kan du enkelt få svar på. Igjen snakker vi om Alternativer-vinduet, denne gangen under Personvern.

Her er det flere interessante elementer, ikke minst den lure saken som skjuler seg bak Vis-knappen - nemlig en oversikt over folk som har deg på sin kontakt-liste. Finner du ikke eksen din i den lista er det fordi han/hun altså har slettet deg fra sin kontaktliste.Sentralt i personvernet som brukes med Live Messenger tillatelses- og blokkeringslista. Her er reglene enkle. Folk på tillatelseslista kan alltid se deg og kontakte deg. Folk på blokkeringslista er sperret fra å se deg eller kontakte deg. For alle andre kan du velge å være åpen for kontakt, eller du kan være ekstra privat og bare gi tilgang til personer i tillatelseslisten.

Ønsker du forresten å slette noen fra en av disse listene? Det kan du gjøre ved å høyreklikke vedkommende og velge slett - MEN du kan bare slette kontakter som ikke har deg på sin liste igjen.

3. OversetterBot
Messenger lar deg enkelt kommunisere på tvers av landegrenser, men med mindre du har tenkt å føre en samtale kun med uttrykksikoner er det også en fordel å forstå hverandres språk - noe som selv i vår tid ikke er gitt.

I Messenger er det mulig å benytte seg av såkalte "bot'er" eller web-roboter, som i praksis er interaktiv programvare. Av slikt finnes det svært mye rart, men en av de mer nyttige er Microsofts oversetterbot - mtbot@hotmail.com. Legger du til denne adressen som kontakt vil den oversette det du skriver til/fra 23 forskjellige språk. Dessverre mangler norsk, men fikser du enten engelsk, dansk eller svensk vil du klare deg fint.Fordelen med å bruke Tbot (som den kaller seg selv) fremfor et vanlig oversetterprogram er at du kan trekke flere inn i samtalen, som alle kan få sin del oversatt direkte. OK, det blir jo ikke perfekt, men vil være langt mer forståelig enn å lese labbelensk eller kaudervelsk. Eller for undertegnedes del - fransk.
 
4. Fjernhjelp
Om du enten er en datakløne som stadig trenger hjelp, eller en dataguru som stadig må hjelpe datakløner, er dette tipset gull verd. I menyen Aktiviteter har du noe som heter Be om fjernhjelp. Ved dataproblemer kan altså noen (forhåpentligvis en du kan stole på) som kan gi deg assistanse.I fjernhjelp kan du la hjelperen bare se skrivebordet ditt, kanskje for å kunne se på et bestemt problem, men du kan også gi delt kontroll over mus og tastatur. Da vil hjelperen kunne styre rundt på din PC direkte, slik at han/hun slipper å forklare deg hva som må gjøres. Så er det bare å håpe at vedkommende ikke gjør ting verre.

5. Reklamefritt
Nå er det kanskje litt som å kaste stein i glasshus, men vi er vel ikke alltid så overbegeistret for reklamen som gjerne står og blinker nederst i Messengervinduet. Det finnes dog metoder å fjerne den på, og den aller enkleste er å ganske enkelt sperre for reklameserveren. Åpne Internet Explorer, og let deg fram til Alternativer for Internett under Verktøy-menyen. Legg så til rad.msn.com i Begrensede områder i Sikkerhet-fanen.Trikset over gir deg et hvitt område der reklamen skulle vært. Et alternativ til dette igjen (for mer viderekomne databrukere) er å legge til en linje i datamaskinens hosts-fil, som avmerket under:Dette gir et litt mer elegant resultat:


 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen