GUIDE: Fem sikre minnepinnetips
Guide

Fem sikre minnepinnetips

De er små, rimelige og praktiske – så lenge de ikke blir borte.

For de av oss som stadig veksler mellom forskjellige datamaskiner er det viktig at vi alltid har tilgang på filene våre. I noen tilfeller lar dette seg løse ved å lagre filene på internett et sted – altså i "skyen", men nå er det jo ikke slik at vi alltid har tilgang på en kjapp nettlinje.

En del velger i stedet å gå for en USB-minnepinne, eller minnepenn om du vil. Dette er en rimelig, solid og effektiv måte å få med seg filene sine på, og gjør at du kan få tilgang på filene uavhengig av internett.

Les også: 10 tips til minnepinnen

Men spørsmålet er jo om det er sikkert nok. Med ujevne mellomrom hører vi om statsansatte, spioner og skoleelever som mister eller blir frastjålet minnepinnen. Dette er ingen økonomisk katastrofe med tanke på hvor rimelige slike USB-pinner har blitt, men dataene kan jo faktisk være uerstattelige.

Sånn sett er sikkerhet viktig, og minnepinner er små saker som lett kan komme bort. I den anledningen har vi her samlet fem tips til deg som pleier å drasse med deg en pinne eller tre.

1. Rydde, rydde

I dag får du en USB-enhet med kapasitet på 32 GB til rundt tre hundrelapper. En gyllen regel for harddisker er at jo større diskplass, jo mer rot, og det samme er tilfelle for minnepinner.

Vår egen erfaring tilsier at en minnepinne med høy lagringskapasitet på et gitt tidspunkt kan inneholde – da i tillegg til mindre private ting – personlige brev, vitnemål, attester, kontrakter, backup av mobil, e-post fra jobben og bilder. Og dette var kun ment å ligge midlertidig minnepinnen.

En jevnlig ryddesjau er altså vårt første tips. Ikke bare senker det sannsynligheten for at noe personlig skal komme på avveie eller blir borte for alltid, det er også en mulighet for at du finner igjen noe du ikke ante du hadde. Mimring er alltid koselig.

2. Merk den

Har du kun en stor samling bilder og filmer av mer frilynt natur på minnepinnen din, kan det være greit å la den forbli anonym – da kan du jo benekte ethvert kjennskap til den om det skulle bli nødvendig.

I de fleste andre tilfeller er det smart å merke den med navn og telefonnummer, ettersom den siste ærlige person faktisk ikke er død. Skulle du være uheldig og miste eller glemme den kan det da hende at du får den tilbake i god behold.

Du kan for eksempel merke den med en tekstfil i rotkatalogen kalt "VIKTIG LES MEG", der du skriver inn kontaktinformasjon. Men det kan være smart å også gjøre det fysisk, kanskje med et lite klistremerke. Det gjelder spesielt dersom du bestemmer deg for å følge neste råd.

3. Kryptert pinne

Hvis du ikke har noen planer om å rydde på pinnen, eller dataene du som regel drar rundt på er av meget sensitiv karakter, er kryptering noe du bør vurdere. Kryptering er kort forklart det å bruke en algoritme (matematiske operasjoner) som sammen med en nøkkel (for eksempel et passord) gjør filene uleselige. For å igjen kunne lese filene må prosessen reverseres, og er derfor langt sikrere enn enkel passordbeskyttelse.

Kingstons DataTraveler Locker har innebygd kryptering.
Kingstons DataTraveler Locker har innebygd kryptering.

Kryptering av innholdet på en minnepinne kan gjøres med programvare og datamaskinens ressurser, eller med maskinvare – da er det typisk en spesialisert brikke som sitter på pinnen for dette.

Skal du handle deg en minnepinne kan det da være smart å gå for en med innebygd kryptering. Fordelen med slik maskinvareassistert kryptering er at det er enkelt å bruke, og du slipper bekymre deg om installering og oppsett. Dessuten går overføringen gjerne relativt kjapt, siden maskinvaren er optimalisert for krypteringen.

Ulempen er at slike minnepinner koster mer enn "vanlige" pinner, og rent fysisk er de ikke av de aller minste. De er hovedsaklig rettet mot bedriftsmarkedet, men ikke alle.

4. Gratis kryptering: TrueCrypt

Har du allerde en dugelig minnepinne er det ikke noe i veien for å kryptere den uansett. Av programvare for dette finnes det flere løsninger, men det mest kjente er nok TrueCrypt. Det er et gratisprogram som brukes på både harddisker og minnepinner.

Alt etter hvor avansert du er – eller vil ha det – har TrueCrypt noe å bidra med. Her kan du velge blant en rekke krypreringsalgoritmer, og du kan velge å kryptere hele minnepinnen eller bare lage en kryptert fil som fungerer som en vanlig passordbeskyttet mappe. Det går også an å lage et skjult eller hemmelig kryptert volum.

Ulempen med en løsning som TrueCrypt er at hastigheten mot det krypterte området vanligvis er lavere enn ellers. Du er dessuten avhengig av å ha TrueCrypt på datamaskinen for å få tilgang til de krypterte filene, men programmet kan også kjøres i såkalt "Traveler Mode", slik at du ikke er nødt til å installere det på datamaskiner du ikke vanligvis bruker.

TrueCrypt er gratis og for Mac, Linux og Windows. Du kan lese mer og laste det ned fra TrueCrypt.orgt. Her finner du også trinn-for-trinn-instrukser dersom du er usikker på hvordan det skal brukes.

5. Pinnekontroll

Hittil har vi i hovedsak gått ut i fra at du før eller siden kommer til å miste din kjære minnepinne, men det aller, aller beste er naturligvis å la være å miste den. Nå vet vi godt at ikke alle har like stålkontroll på eiendelene sine, men ved å lære av andres feil kan du jo unngå noen blemmer.

Fysisk små pinner blir enklere borte og er enklere å glemme enn fysisk store pinner. Er du en notorisk rotekopp kan du kanskje i stedet vurdere en liten ekstern harddisk med friske farger.

Kjøp aldri en kamuflasjefarget minnepinne, uansett hvor tøft du synes det er. Det samme gjelder også for zippolightere, kniver, lommelykter og egentlig nesten alt du tar med deg utendørs.

Noen minnepinner lar seg feste til nøkkelknippet med snor. Snor og skarpe nøkler kan være en dårlig kombinasjon – sjekk kvaliteten på snora.

Relatert til forrige punkt er at minnepinner med bevegelige/flere deler kan ryke eller ramle av. Så selv om snora skulle holde er det ikke sikkert andre deler gjør det. Pass derfor på at en eventuell festemekanisme sitter på selve pinnen, og ikke i en skjør del som kan løsne.

Bruker du bag eller veske, finn en fast plass til pinnen og gjør det til rutine å sjekke at den er på plass hver gang du går, på samme måte som med lommebok og mobiltelefon.

Bonustips: Backup

Alle vet at sikkerhetskopiering er viktig. Dessverre er det også dørgende kjedelig, og ekstremt enkelt å utsette til neste uke. Det fungerer også utmerket å gjøre det på den måten helt til du sitter der og angrer. Hvis du ikke vil angre, ta backup.

Hvis du ikke tok backup og angrer fordi fila eller hele minnepennens innhold har blitt slettet, husk at gjenopprettingsprogrammer som Recuva kan hjelpe deg å få tilbake innholdet.

Hvis du ikke tok backup og angrer fordi minnepinnen er forsvunnet er det verre. Men har du fulgt vårt andre tips og merket den, kan det jo hende du får den tilbake likevel.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen