GUIDE: Fem fine SSD-verktøy
Guide

Fem fine SSD-verktøy

Minnedisker har virkelig kommet i vinden i år. Utvalg og kvalitet har gått opp, mens prisene har gått ned.

Har du en nokså oppegående datamaskin fra før, er nå det å gå fra en mekanisk disk til SSD den beste enkeltoppgraderingen du kan gjøre.

Les også: Velge SSD eller ikke?

Men å gå over til en helt ny harddiskteknologi er ikke helt uproblematisk. Fordi en SSD er langt dyrere enn en vanlig harddisk, vil nok mange gå ned i kapasitet dersom de oppgraderer til en minnedisk. Det byr gjerne på problemer dersom du har lyst til å flytte over installasjonen din.

I tillegg er det slik at  ikke alle operativsystemer støtter SSD like godt, og noen disker vil ikke fungere optimalt med mindre du slår på programgrensesnittet AHCI i datamaskinens BIOS. Dessuten er det gjerne et spørsmål om diskens helse, noe som typisk ikke kan sjekkes med våre vanlige diskverktøy.

Vi trenger enkelt og greit noen egne applikasjoner eller verktøy for SSD-en vår. Her er fem du bør kjenne til:

Test ytelsen

Hvis du er usikker på om minnedisken din yter like godt som den skal, kan det være smart å sjekke ut dette selv. Men mange av de tradisjonelle programmene for dette vil ikke fungere spesielt godt med SSD-er. 

AS SSD Benchmark er lagd spesielt for minnedisker, og når du kjører dette programmet vil du kunne se hvor rask din SSD er til å lese og skrive filer. Deretter kan du sammenligne dine resultater med de oppgitte spesifikasjonene for disken.Er det da stor forskjell på hva du har og hva du skulle hatt, er det er tydelig tegn på at noe er galt med din disk eller ditt oppsett. Et hett tips da kan være å bruke SSD Tweaker som vi omtaler litt lenger ned i artikkelen. 

AS SSD Benchmark kan lastes ned fra utviklerens hjemmeside.

Sjekk helsa

Minnedisker lever ikke evig, ettersom minnebrikkene som brukes kun takler et visst antall overskrivninger. Med dagens teknologi regner vi rundt 10 000 ganger for oss vanlige forbrukere, og da er det greit å kunne sjekke SSD-ens helse av og til.

SSDlife er en liten applikasjon som gir deg tilbakemelding på diskens livsløp. Her får du vite generell tilstand, om kommandoen TRIM er støttet og hvor lenge den har vært i drift. Etter en stunds bruk prøver den også å beregne hvor lenge disken vil holde koken.

(artikkelen fortsettes)


Programmet er nokså nytt, men virker lovende. Det kan lastes ned fra SSDlife sine hjemmesider.

Riktige innstillinger

Som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen er det ikke så god støtte for minnedisker i eldre utgaver av Windows. Da er det flere triks som gjør at du kan få bedre ytelse og/eller et lenger liv ut av din SSD - som blant annet å slå av defragmentering og andre filoperasjoner som egner seg best for mekaniske harddisker.

SSD Tweaker kan hjelpe deg med dette dersom du ikke ønsker å finne ut av sånt selv. Her kan ekspertbrukere kjapt forandre på enkelte innstillinger, mens ferskingene har fått en fin Auto Tweak-knapp.Siste utgave av SSD Tweaker kan lastes ned fra på programmets hjemmeside.

Fra stor HDD til liten SSD

Det å gå fra en stor harddisk til en mindre SSD er ikke så enkelt, spesielt dersom du har planer om å bare overføre operativsystem og innstillinger i stedet for å reinstallere hele sulamitten.

For vanlig kloning med programvare eller maskinvare er det nemlig slik at du må ha så lite data på den opprinnelige disken at alt får plass på den nye. Det betyr gjerne en saftig rydderunde, og ikke minst at du trenger et sted å mellomlagre alle dataene.Paragon Migrate er en løsning på dette. Deres migrasjonprogram er lagd slik at det analyserer innholdet på disken, slik at du enkelt kan huke vekk filene som tar for mye plass. Så blir resten overført og installert i samme operasjon.

Programmet koster i skrivende stund 19.95 dollar, og du får tak i det på Paragons hjemmesider.

Intels egne verktøy

De populære SSD-ene fra Intel har akkurat gått ned i pris, og skulle du slå kloa i en slik er det greit å vite at Intel har sine egne verktøy. Disse virker kun på Intels SSD-er.

Intel Data Migration Software
Dette programmet virker på samme måte som Paragon Migrate - altså bruker du den til å overføre operativssystem, innstillinger og filer fra gammel til ny disk. Den største forskjellen er at du må sørge for å fjerne nok data fra din gamle harddisk før du kjører programmet - du kan ikke velge vekk filer underveis.
Last ned Intel Data Migration Software fra Intel.

Intel Solid State Drive Toolbox
Intels verktøykasse er spesielt anvendelig med en gang du begynner å ta i bruk en SSD. Her kan du få verktøyet System Configuraton Tuner til å sjekke innstillingene dine, og således passe på om du må slå av defragmentering eller andre prosesser som ikke er optimalt for minnedisker.En annen ting som er kjekt med verktøykassen er Intel SSD optimizer som lar deg kjøre TRIM-kommandoen manuelt, noe som er smart å gjøre med jevne mellomrom hvis du ikke bruker Windows 7.
Intel Solid State Drive Toolbox finner du også hos Intels nedlastingssider.


Vet du om noen virkelig gode SSD-verktøy? Gi gjerne lyd fra deg i forumtråden!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen