Guide

Fem fine for skjermopptak

Vi har tidligere skrevet om alternativer til PrintScreen-tasten, altså applikasjoner som tar bilder av skjermen din. Men selv om et bilde kan si mer enn 999 ord, er det ikke alltid nok. Skal du for eksempel forklare en litt omstendig prosess, som å bearbeide et foto i et program, vil det være langt enklere å se det hele som en slags film - eller screencast, som det også kalles.

Det finnes en rekke programmer som hjelper deg med å filme det som skjer på skjermen, og noen av disse er nokså dyre. Men vi har også alternativer i den andre enden av skalaen - altså programvare som ikke trenger koste deg en krone. I denne artikkelen skal vi ta en kjapp kikk på fem slike.

Jing
Dette programmet tok vi også for oss i artikkelen som tok for seg skjermbilder, ettersom det kan brukes til mer enn stillbilder. Jing er dog på ingen måte det mest avanserte programmet, og er tett knyttet opp (og krever at du registrerer deg) mot nettjenesten Screencast.com.

Jing finnes for Mac OS X og Windows.

CamStudio
Dette programmet kan vel ikke akkurat beskyldes for å ha det mest spennende grensesnittet, men føles ryddig og enkel å komme i gang med. Samtidig har du også muligheter for litt mer avanserte valg. Blant annet kan du bestemme om du skal filme hele skjermen eller bare en del (og i så fall hvilken del, eller at bildet skal følge muspekeren), og du kan ta opp lyd fra PC eller mikrofon.


 
Filmene kan lagres som Flash (.SWF) eller AVI-filer. Programmet har forresten også en egen kodek (valgfri å bruke) og er fri programvare.

CamStudio finnes kun for Windows.

Screenr og ScreenToaster
Hvis du egentlig ikke har så veldig store behov, eller for den saks skyld lyst til å laste ned og installere programvare, finnes det også noen alternativer som gir deg screencasting-muligheter gjennom nettleseren. Verd å nevne her er Screenr og ScreenToaster.

Disse to er relativt like, og virker på den måten at du registrerer deg (lager en brukerkonto), noe som også gir deg et sted å ha screencastene dine. Opptak kan gjøres over hele eller deler av skjermen, og har du en mikrofon er det ikke noe i veien for å forklare ting og tang samtidig. Å dele et opptak blir da så enkelt som å sende noen nettadressen til filmen (men den kan også lastes ned eller sendes direkte til YouTube).Noen forskjeller er det dog. Screenr lar deg integrere Twitter-kontoen din (om du da har), men kjører ikke på Linux. Det gjør derimot ScreenToaster, som dessuten lar deg legge til webkamera-video (bilde-i-bilde) i hjørnet.

BB FlashBack Express
Dette er et av våre favorittprogrammer for å filme skjermbildet. Også her kan du velge mellom hele skjermen, en egendefinert del eller et bestemt vindu. Du kan også bruke en annen skjermoppløsning mens du tar opp. Å ha med lyd er også mulig, og som bonus kan du i tillegg filme deg selv (eller noe annet) med et webkamera samtidig og ta det med som bilde-i-bilde på opptaket.

Programmet kommer forresten med to forskjellige drivere; den ene egner seg godt for "vanlige" opptak, mens en GDI-driver er et bedre valg for levende bilder, effekter i Windows, 3D-grafikk og spill.Men det er også andre fordeler med BB FlashBack Express. Når du er ferdig med opptaket åpner du det i den medfølgende avspilleren, og her får du flere valg - blant annet "ett-klikks" opplasting direkte til YouTube, Viddler og så videre, eller til en FTP-server. Når du så skal eksportere opptaket kan du velge mellom AVI- og Flash-format, hvor det siste kan gå som Flash Video (FLV) eller standard Flash (SFW).

Av andre gode egenskaper nevner vi at du kan definere egne snarveier for å starte/stoppe opptak, og dersom du eksporterer til en fil der dimensjonene er mindre enn området som opprinnelig ble filmet, er det en "autoscroll"-funksjon som gjør at bildet følger muspekeren på opptaket.I tillegg står du selvfølgelig fritt til å bestemme kvalitet, skalering og kodeker som skal brukes. Du kan også kutte i begynnelsen og/eller slutten av opptaket ved å bestemme nøyaktig hvilke frames som skal eksporteres.

Det eneste vi virkelig ikke liker er at du må registrere programmet innen en måned etter at du har tatt det i bruk. Men dette er gratis, så det det er vel verd å sjekke ut. BB FlashBack Express finnes dessverre kun for Windows.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen