Guide

Fem fine chatteprogrammer

Instant Messaging (IM) eller på godt norsk lynmeldinger, er for mange den foretrukne måten å kommunisere elektronisk. Det å hele tiden kunne se hvilke kontakter som er tilgjengelig, sende filer direkte og få umiddelbar respons på skrevne samtaler er fine greier. Flere lynmeldingsklienter kan også brukes til videosamtaler.

En av de mest kjente lynmeldingsprogrammene er Microsofts egen Windows Live Messenger. Denne har blitt såpass populær på bakgrunn av at den tidligere fulge med operativsystemet Windows. I dag er den en av flere programmer i Windows Live Essentials, en samling programmer du kan laste ned om du ønsker.Les også: Fem tips til nye Messenger

Men det finnes også mange alternativer. Ikke bare til selve programmet Messenger (MSN), men også til selve lynmeldingsprotokollen som brukes. En slik protokoll er enkelt og greit fastsatte regler for hvordan meldinger skal sendes frem og tilbake, og flere forskjellige protokoller er i bruk. MSN bruker for eksempel sin egen protokoll, og blant andre kjente finner vi Skype og YMSG (Yahoo! Messenger).

Mens MSN og flere andre klienter kun støtter en eneste protokoll, er det også en del alternativer som takler flere protokoller samtidig. Da slipper du å ha oppe flere programmer samtidig, for eksempel for å prate med venner på MSN og Yahoo! Messenger samtidig.

En annen smart ting med disse programmene er at dersom du er på et sted som har sperret for en viss protokoll, kan i stedet klienten velge en annen protokoll som ikke er sperret.

Her er fem klienter du bør kjenne til:


Pidgin
Med denne populære lynmeldingsklienten er kan du chatte med folk på AIM, ICQ, Google Talk, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MXit, MySpaceIM, og Zephyr. Holder ikke dette kan du også bruke plugins (tilleggsprogram) for ytterligere støtte, blant annet til Facebook Chat.

Pidgin er gratis, reklamefritt og støtter ting som smileys og filoverføringer. Med de nevnte plugins kan du utvide funksjonaliteten ytterligere - for alt fra sikkerhet til utseende og mediebehandling

Du dessuten ha den som en PortableApp. Les mer om dette i artikkelen Kontor på en pinne.

Klienten er også oversatt til norsk, og finnes for Linux og Windows. Du finner det på www.pidgin.im.Adium
Dette programmet kan du godt betrakte som Pidgin for Mac, og de er også bygd på samme protokollbibliotek. Mac-brukere kanskje til og med hevde at Adium er bedre enn Pidgin, men det er nok også en smakssak.

Adiums akilleshæl er nok at den i skrivende stund ikke støtter videosamtaler, for den som trives med slikt. Klienten kan lastes ned fra programmets hjemmeside.Trillian
Dette er en estetisk tiltalende klient som burde dekke de flestes behov. Ikke bare med tanke på alle protokollene den støtter, men at du i tillegg kan bruke programmet til å holde øye med Twitter, Facebook og forskjellige e-post-kontoer.

Trillian er også tilgjengelig på mange plattformer. Ved siden av Windows er den også i en betaversjon for Mac, pluss at du finner den som en applikasjon for iPhone, Android og BlackBerry.

Les mer og last ned fra www.trillian.im.Miranda IM
Denne lettvekteren bygd på åpen kildekode er for deg som vil ha en kjapp og ukomplisert lynmeldingsklient. Med lettvekter mener vi her et program som er snill med systemressursene dine, for er du en avansert bruker med store krav kan den også skreddersys ved hjelp av over 500 forskjellige addons (tillegg).

Miranda IM er kun for Windows, og kan lastes fra programmets hjemmeside. Du får den også som en portabel versjon.

aMSN
Sist ut i dag er en ren MSN-klone, bygd på åpen kildekode. Den heter aMSN, og har det meste som finnes i den offisielle Messenger-klienten. I tillegg har den litt kjekk ekstrafunksjonalitet, som for eksempel mulighet for å filme videosamtaler. Som med flere av de foregående klientene kan aMSN gis mer funksjonalitet med plugins.

Programmet er for Linux, Mac OS X og Windows. Mer informasjon og lenke til nedlastning får du på prosjektets hjemmeside.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen