Guide

Fem DVD-verktøy du må kjenne til

For de mest ihuga filmfanatikerne er DVD bare sååå 2007; det er nå Blu-ray-filmer som skal fylle opp hyllene. Men for deg som ikke trenger det aller, aller ypperste i lyd og bilde er det gode tider - bortsett fra med de siste titlene kan du gjøre mange filmkupp på DVD i butikken.
 
Men film er ikke noe du egentlig bare kan se hjemme i din egen stue. Med en bærbar PC eller mediespiller med stor skjerm er det også mulig å nyte film på farten. En annen ting er at du kanskje ønsker å ta sikkerhetskopier av dine favorittfilmer. Å bruke en kopi av originalplata er en billig forsikring for deg som har barn i huset, og kan uten bekymringer lånes bort til noen som ikke alltid er så flink til å levere tilbake filmene.



Ellers lever jo DVD-en i sitt beste velgående i dataens rike, hvor DVD-brenner er standard i de fleste PC-er. Spill og programvare kommer jo fremdeles hovedsaklig på CD eller DVD, og med en pris på noen få kroner per plate er det et fint medium for å dele filer eller ta backup av kritiske ting som bilder. For ikke å snakke om at du jo kan brenne dine egne filmer og se dem på DVD-spilleren i stua.

Derfor vil du ha god nytte av å kjenne til disse verktøyene (som forresten alle er gratis):

DVDShrink
(Windows) Nei, dette programmet psykoanalyserer ikke filmene dine, det ripper (henter lyd og/eller bilde fra en DVD eller CD) filmen og kan dessuten krympe den. Dette høres kanskje litt merkelig ut, men det er slik at mange originale DVD-er er av den dobbeltsidige typen på 8,5 GB, mens rimelige DVD-er for brenning er enkeltsidige (4,7 GB).Med DVDShrink kan du først fjerne unødvendig ekstramateriale og lydspor, og skulle ikke det holde kan den også komprimere filmen for deg.



CDBurnerXP
(Windows) DVDShrink kan rippe, men ikke brenne DVD-er. Trenger du et program som kan få filene over på en plate for deg er CDBurnerXP en av våre favoritter - den takler forresten også Blu-ray. I tillegg fortjener brenneprogrammet ImgBurn å nevnes.

Handbrake
(Linux / Mac OS X / Windows) Dette programmet begynte som en ren DVD-ripper, men har etter hvert utviklet seg til å være en god videokonverterer også - om du for eksempel synes det er greiere å ha filmene dine tilgjengelig som datafiler i stedet for fysiske plater.

DVD Decrypter
(Windows) Handbrake og DVDShrink har av og til problemer med kopibeskyttede filmer, og det er i de stundene du fyrer opp DVD Decrypter. Programmet har riktignok ikke vært oppdatert siden 2005, men er likevel fremdeles både effektivt og populært.



DVD Flick
(Windows) Hjemmevideo kan være gøy, og noen ganger kan det være verd å dele litt med andre. Ikke at alle nødvendigvis er interessert i tre timer med babysikling, men noen kjappe klipp fra familiesammenkomster, bryllup og ferier kan være interessant nok til å gi bort til slekta. Men for å få klippene over på en plate som kan puttes i en hvilken som helst DVD-spiller kreves det egnet programvare - som for eksempel DVD Flick.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen