Felles front for raskere og enklere nettbygging

Felles front for raskere og enklere nettbygging

De største teleaktørene vil fortelle norske politikere hva som kreves for å få moderne mobiltjenester.

Uenighetene om knappe frekvensressurser og termineringspriser har preget norsk telebransjes kommunikasjon med myndigheter og media de siste årene. Bransjens felles interesser har gjerne havnet i bakleksa.

Nå ønsker de største bransjeaktørene å sende et felles budskap til myndighetene om hva som kreves for at den norske teleinfrastrukturen skal holde tritt med den digitale revolusjonen.

Les også: FrPs Siv Jensen møter den norske telekombransjen

Kravene vil bli overlevert politikerne om en uke, under kaisesjonen på Telecruise 24. april (se program på Telecruise.no).

– Viktige rammevilkår for utbygging har stått på stedet hvil siden før smartmobiler og kapasitetskrevende strømmetjenester ble oppfunnet og kundenes forventninger skjøt i været, sier Erlend Bjørtvedt, myndighetskontakt i Telenor.

Bak dokumentet står også mobiloperatørene Teliasonera og Tele2, samt fiberoperatørene Broadnet og Altibox og paraplyorganisasjonen Norsk fiberforening.

Brutte løfter

Bransjeaktørene viser til problemene med å få tildelt neste generasjons mobilfrekvenser, den såkalte digitale dividende, og at bransjen fortsatt venter på et balansert, nasjonalt framføringsregime som gjør det mulig å grave fiber til betydelig lavere kostnader.

Hos mange aktører har forsinkelsene på mer enn tre år i begge saker, skapt stor frustrasjon.

– Norge var sammen med Sverige først ute med 4G i 2009. Men uten dividendens ressurser befinner vi oss nå langt bak de fleste europeiske land, sier myndighetskontakt Randi Punsvik i Teliasonera.

– Myndighetenes treghet i å få på plass grave- og fremføringsforskriften bidrar til at det hver måned utsettes utbygging av mange kilometer fiber, sier Jørn Slåtten, styreleder i Norsk fiberforening og markedsdirektør i Broadnet.

Billigere å handle nå

Forsinkelsene oppstår til tross for at regjeringen gang på gang har poengtert at det er deres oppgave å gi bransjen gode nok vilkår. Gode vilkår for framføring er nødvendig for å redusere behovet for offentlige subsidier, slik at Norge sikres den digitale infrastrukturen landet trenger.

– Utbygging av nett hindres jevnlig av både offentlige og private aktører som nekter oss å sette opp basestasjoner. Dette er en stor utfordring, og hindrer utbygging av den kapasiteten og dekningen Norge trenger, sier Geir Løvnes, teknisk direktør i Tele2.

Under årets Telecruise har bransjeaktørene gått sammen om å utarbeide et tydelig budskap overfor myndighetene.

Riset bak speilet for norske myndigheter er at norsk teleinfrastruktur havner i bakleksa og svekker framveksten av digital verdiskaping i hele landet.

– Tilrettelegging i dag, vil bidra til at norske myndigheter ser en langt lavere samfunnskostnad med å gi landet moderne digital infrastruktur, sier de fire bransjeaktørene.

Se hele programmet og bestill billetter på Telecruise.no!

Les også: Telecruise 2013; – Google tjener ikke penger på apper

Meld deg på TeleCruise 2013 her!

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen