Feil på nytt nikonobjektiv?

Flere nettsteder melder nå om ulike mulige problemer med Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII som ble sluppet i sommer.

Foto: trick77.com
Foto: trick77.com

Først og fremst ser det ut til at et produksjonsproblem har rammet en del eksemplarer av objektivene, men langt fra alle. Flere nettsteder, som for eksempel trick77.com kan melde om at belegget på noen interne gjenger flises opp mellom elementgruppene, men det er uklart hva dette skyldes og om det påvirker objektivets ytelse eller generelle helse over tid. Flere bilder finner du her. Gjengene skal være synlige på 200 mm brennvidde, og om dette skjer med ditt eksemplar bør du kontakte Nikon og forhøre deg om hva som eventuelt bør gjøres med det. Det rapporteres at enkelte lands servicekontor er klar over problemet og tar imot objektiver for gratis utbedring, men i skrivende stund har vi ikke funnet noe om dette på Nikons norske sider. Nikon Norge var heller ikke orientert om problemet da Akam kontaktet dem.

I tillegg meldes det flere steder om en del forskjeller mellom Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VRII og forrige versjon av det populære objektivet, som en følge av endringer i optisk design. Blant annet skal det nye objektivet blant annet ha en langt mindre effektiv brennvidde ved nærgrensen enn den eldre utgaven, faktisk helt ned til 128 mm i følge dette innlegget hos DPreview. Til sammenligning skal den tidligere versjonen av objektivet hele tiden holde seg på en effektiv brennvidde på 190 mm eller mer, uansett fokusavstand.

Dette er ikke en feil som sådan, men en indirekte effekt av at blenderen i objektiver med internfokus effektivt vil bli mindre ved nærgrensen, og at man for å få konstant blender i stedet kompenserer ved å redusere brennvidden. Effekten er dermed spesielt vanlig på makroobjektiver, og for eksempel er den tidligere versjonen av Canons 100 mm makroobjektiv kjent for å ha en effektiv brennvidde på rundt 65 mm ved nærgrensen. Dette er et fenomen som vi vil komme tilbake til i en artikkel om noen uker.

Til gjengjeld skal det nye objektivet ha langt bedre optisk ytelse enn forgjengeren på flere andre måter. Blant annet skal senterskarpheten være drastisk forbedret på full åpning, og det sanne skal visstnok gjelde vignettering og hjørneuskarphet på fullformatskameraer. I tillegg skal den skarpheten på nyeste versjon generelt være jevnere over hele bildeflaten og på tvers av blenderverdier enn det som var tilfelle på den eldre versjonen.

NB! Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet det nye objektivet selv, og må derfor ta forbehold om feil.

OPPDATERING 13/1 10:24:
NikonRumors har nå opprettet en poll hvor kun eiere av objektivet bes om å stemme for å angi om deres eksemplar har produksjonsproblemet eller ikke. I skrivende stund er det 388 som har svart, hvorav 228 sier de har problemet, noe som vil si at nesten 60% av objektivene ser ut til å ha interne gjenger hvor belegget flises opp og faller av i større eller mindre grad. Det er også opprettet en side på flickr hvor eiere av objektivet kan laste opp bilder av sitt eksemplar.

OPPDATERING 21/1:
Nikon har nå kommet med en offisiell uttalelse som vi har gjengitt nedenfor. Etter å ha selv sett et eksemplar av objektivet, anser vi dette som en plausibel og sannsynlig forklaring. Akkurat det "problemet" er dermed ikke et problem likevel, men at objektivet i forhold til forrige versjon har drastisk redusert brennvidde ved nærgrensen på tele-enden, er imidlertid fremdeles et faktum, og så får den enkelte bruker selv avgjøre om objektivets betydelige forbedringer er verdt akkurat den ulempen.

Nikons offisielle uttalelse: Objektivet 70-200mm f/2.8G ED AF-S VRII har en komponent i objektivkonstruksjonen som kan synes å ha ‎fordypninger i overflaten eller en grov tekstur når den blir sett gjennom det fremre lineselementet‎. Denne ujevne overflaten forekommer i et veldig avgrenset område, og er forårsaket av luftbobler som finnes i metalldelen av objektivet under konstruksjonen av komponenten. På grunn av forstørrelseffekten av det fremre elementet, vil denne ujevne overflaten synes svært forstørret hvis du ser den gjennom den fremre delene av objektivet.

Denne komponentens funksjon er å redusere og fjerne reflekser fra objektivet, og på grunn av denne overflateteksturen, vil den ikke ha noen virkningen på objektivets ytelse eller virkemåte. Nikon vil forsikre kundene om at objektivets optiske ytelse forblir uforandret, og at denne komponenten ikke vil påføre linsen støv eller andre partikler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen