Feil grep tømmer batteriet

Feil grep tømmer batteriet

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Dette hevder doktogradsstipendiat Mauro Pelosi ved Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet. Han har forsket på sammenhengen mellom folks håndgrep og mobilbatteriets levetid.
 
- Hittil har man bare sett på hvor mye elektromagnetisk energi mobiltelefoner avgir til hodet og hjernen av helsemessige årsaker, men ingen har forsket på hva det menneskelige vevet gjør med levetiden på batteriet. Ingen trodde hånden var viktig, men den er den største synderen, sier Mauro Pelosi til ing.dk.
 
Blir til varme
Holder du mobilen med et fast grep inne i håndflaten og med alle fingrene rundt den, bruker du ifølge DagensIT mest batteri.
 
Ved å holde mobilen med to eller tre fingre ytterst med fingertuppene kan du spare 50 - 80 prosent strøm.
 
Mauro har brukt mer enn 100 testpersoner og observert måten de holder mobiltelefonene på. Forskningen hans viser at mer enn halvparten av batteriets energi absorberes av håndens vev og bare forsvinner som varme.
 
Avstand til antennen
Det er tidligere kjent at mobiler tilpasser energinivået i sendingene etter mottakerforholdene. Det vil si at har du fri sikt til en mobilmast, skrur mobilen ned sendestyrken. Er du derimot langt ute i ødemarken, vil mobilen anstrenge seg mer for å sende signalene og batteriet tappes fortere.
 
På samme måte kan hånden og ditt grep tappe batteriet. Jo fastere grepet er, jo nærmere er hånden antennen og jo fortere tømmes ifølge Mauros forskning batteriet.
 
Han håper forskningen vil bidra til å optimere batterilevetiden slik at batteriene kan bli tynnere.

Lade, ikke tappe
Annen ny forskning går litt den motsatte vei og hevder at man i fremtiden vil kunne lade mobiler og andre dingser ved hjelp av kroppsbevegelser og nanoteknologi.
 
En mikroskopisk generator skal ifølge VG gjøre laderen overflødig. Det er forskere ved Univsersitetet i Georgia som jobber med en teknologi som gjør at du for eksempel skal kunne riste liv i MP3-spilleren.
 
Teknologien går ut på å konvertere lavfrekvente vibrasjoner som kroppsbevegelser, hjerteslag og vind til elektrisitet. Det er her snakk om virkelig små størrelser, ledningene som blir brukt til det er 1/25 av et hårstrå i tykkelse.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen