Test

Fedrenes flagg versus japanske brev

Både "Flags Of Our Fathers" og "Brev Fra Iwo Jima" dreier seg om det kompliserte forholdet mellom soldater og militærapparatet som bruker dem, og krigens problem generelt. Begge filmene er basert på bøker. "Flags Of Our Fathers" har en bok med samme tittel som utgangspunkt, skrevet av sønnen til en av soldatene som var med på flaggheisningsbildet fra vulkanøya. Forfatteren brukte både brev og samtaler med krigsveteranene og deres familier som basis for boken. "Brev Fra Iwo Jima" er basert på boken "Picture Letters From Commander In Chief", som gjengir øverstkommanderende Tadamichi Kuribayashi (spilt av Ken Watanabe) sine brev og tegninger hjem til familien.

Amerikanske soldater på Iwo Jima
Amerikanske soldater på Iwo Jima

Ulike styrker og svakheter

Begge manuskriptene har Paul Haggis ("Casino Royale", "Million Dollar Baby"), som medforfatter, men "Flags Of Our Fathers" og "Brev Fra Iwo Jima" har to forskjellige hovedforfattere, og bærer preg av det. Fortellerstruktur og handlingsrytme er ganske forskjellig i de to filmene. "Flags Of Our Fathers" har et høyere tempo og mer vold, mens "Brev Fra Iwo Jima" har mer drama og tydeligere hovedpersoner, som beskrives mer inngående. Likevel er manuset til "Brev Fra Iwo Jima" mer ujevnt i kvalitet og persongalleriet som helhet er ikke like realistisk som i "Flags Of Our Fathers". Det er synd, for denne ujevnheten gjør at "Brev Fra Iwo Jima" virker mindre troverdig enn søsterfilmen.

I tillegg er regien i "Flags Of Our Fathers" tettere og strammere og stemmer mer overens med stemningen og handlingen i plottet. De samme visuelle grepene er brukt i "Brev Fra Iwo Jima", men fungerer ikke like bra. Til gjengjeld leverer skuespillerne her mye mer intense og innsiktsfulle portretter, til og med i de mer endimensjonale rollene. De ser virkelig ut som om de legger sjelen i arbeidet, mens noen av de amerikanske skuespillerinnsatsene er heller lunkne.

Bakeren Saigo (Kazunari Ninomiya) før avreise til Iwo Jima
Bakeren Saigo (Kazunari Ninomiya) før avreise til Iwo Jima

Krig er fælt, uansett

Krigsfilm har en lang tradisjon, og mange krigsfilmer har ikke bare vært sjangerdefinerende, men har også hatt stor betydning for film generelt, som "Apokalypse Nå", "Hjortejegeren", "Broen Over Kwai" og "Das Boot". Krigsfilmen definerer også sin tidsperiodes holdninger til krig, og derfor er det ikke overraskende at det nå har blitt laget krigsfilm som viser opplevelsene til soldater på begge sider av det samme slaget, og at krig er fælt, uansett nasjonalitet.

Gjennom dialog og handling viser de to filmene på en mesterlig måte at soldater er mennesker, samme hvilken side de er på, at de snakker om de samme tingene, sender de samme brevene hjem og har de samme redslene og håpene. Likevel makter ikke "Flags Of Our Fathers" eller "Brev Fra Iwo Jima" å strekke seg over krigsfilmsjangeren og bli virkelig allmenngyldig og grensesprengende, som for eksempel Terrence Maliks dypt filosofiske "The Thin Red Line" (som også foregår under 2. verdenskrig i Stillehavet).

Konklusjon

Mennesker er mennesker, på begge sider i en krig, og opplevelsene deres er til forveksling lik hverandre. Det viser tvillingfilmene "Brev Fra Iwo Jima" og "Flags Of Our Fathers" til fulle. Begge filmene er gode krigsfilmer, som på tross av ulike styrker og svakheter og forskjellig vinkling, har det samme humane og viktige budskapet. Filmene er gode hver for seg og står helt på egne ben, men er enda bedre om man ser begge.

Flags of Our Fathers (2 Disc)

Letters from Iwo Jima

Flags of Our Fathers (2 Disc)   Les mer »

Letters from Iwo Jima   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen