Fedora 9 er klar for massene

Fedora bruker KDE 4.0 fremfor KDE 3.5
Fedora bruker KDE 4.0 fremfor KDE 3.5

Fedora har lenge vært kjent som en proprietær-fri og oppdatert Linux-distribusjon. F.eks. har Fedora sjeldent noe problem med å oppdatere et program til seneste versjon før en ny utgave av distribusjonen skal utgis, noe som er tilfellet for Ubuntu.

En ny utgave av Fedora er klar for nedlasting. Nye endringer inneholder:

  • Linux-kjerne 2.6.25.
  • Skrivebordsmiljøene Gnome 2.22 og KDE 4.0. KDE 3.5 finnes ikke i pakkebrønnen for Fedora 9.
  • NetworkManager 0.7 inneholder støtte for mobilt bredbånd (GSM og HDSPA), og lar deg dele internett-tilkoblingen med andre hvis du har flere nettverkskort.
  • Ext4 - oppfølgeren til det populære Ext3 filsystemet - kan nå enkelt brukes. Ext4 tilbyr bedre ytelse, støtte for høyere kapasitet og flere andre nyheter.
  • Fedoras grafiske grensesnitt for (av)installasjon og oppdatering av programvare, pup og pirut, er nå erstattet med PackageKit.
  • Pakkesystemet Yum skal ha blitt vesentlig raskere.
  • Og mye mer.

Du kan lese mer om endringene i detalj her (engelsk).

Last ned

Fedora 9 kan lastes ned fra denne siden. Her har du mulighet til å laste ned installasjons CD-er/DVD, LiveCD med Gnome og LiveCD med KDE4 for x86-32, x86-64 eller Powerpc arkitekturer.

På samme side bestemmer selv om du vil bruke HTTP/FTP, Bittorrent eller Jigdo for nedlasting. Sistnevnte kan søke gjennom Fedoras servere og finne den raskeste å laste ned fra. Jigdo kan også søke gjennom CD-er eller DVD-er du allerede får å finne manglende deler i nedlastingen din.

Hvis du da har en beta-utgave av Fedora 9 liggende, så kan Jigdo finne delene av denne beta-utgaven som er lik slik at du slipper å laste ned disse på nytt for den endelig utgaven. Du kan mao. spare masse båndbredde og tid ved å bruke denne metoden.

Fremtidig test

Etter vår test av Ubuntu 8.04 LTS nylig, er det naturlig å forvente at Fedora 9 får tilsvarende behandling. Vi har derimot bestemt oss for å teste Mandriva 2008 Spring først.

Dette er hovedsaklig for at Fedora 9 skal få tid til å rette ut eventuelle barnesykdommer det måtte ha, men også fordi Mandriva 2008 Spring ble gitt ut først og teknisk sett står først i kø.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen