Fedora 18 (Spherical Cow) kjørende med GNOME Shell 3.6. Operativsystemet lar deg imidlertid velge mellom flere ulike brukergrensesnitt. (Bilde: Fedora Project)

Fedora lar deg velge utseende selv

Versjon 18 er ute og kommer med en rekke nyheter.

Fedora dukker nå opp i sin 18. utgave, med tilnavnet Spherical cow. Den nye versjonen av det Linux-baserte operativsystemet er over to måneder forsinket, blant annet på grunn av vanskeligheter med å implementere den helt nye utgaven av installasjonsverktøyet Anaconda.

Fedora 18 byr på flere øvrige nyheter, deriblant oppgraderingsverktøyet fedUP, nettskystøtte og Samba 4. Samtidig er det enkelt å velge mellom ulike skrivebordsmiljøer.

Raskere og sikrere

Testutgave av Anaconda for Fedora 18.
Testutgave av Anaconda for Fedora 18.Foto: Fedora Project

For første gang på 13 år har Anaconda blitt skrevet om helt fra bunnen av. Installasjonsverktøyet skal nå være raskere, sikrere og mer modulbasert enn tidligere.

Alt er ikke på plass riktig ennå, og resten av den planlagte funksjonaliteten blir innført med Fedora 19. Du finner en visuell gjennomgang av betaversjonen av nye Anaconda hos nicubunu.blogspot.no.

Også oppgraderingsverktøyet er nytt. Navnet er fedUP og gjør det enklere å oppgradere til nyeste Fedora-versjon enn tidligere. Et offisielt Fedora-speil er standard kilde for oppgradering, men det er fremdeles mulig å benytte en DVD hvis ønskelig.

Nettsky og Samba

Fedora 18.
Fedora 18.Foto: Fedora Project

Støtte for nettskyen melder seg for fullt i Linux-distribusjoner for tiden. I Fedora 18 finner vi blant annet Eucalyptus, som lar brukere opprette private skyer av typen IaaS (Infrastructure-as-a-Service).

Andre nettskynyheter inkluderer OpenShift Origin, som gir Fedora PaaS-støtte (Platform-as-a-Service), samt nyeste utgave av IaaS-tjenesten OpenStack og Heat. Disse tilbyr OpenStack et programmeringsgrensesnitt til Amazon Web Services (AWS) CloudFormation.

Fedora 18 tar videre i bruk nyeste versjon av Samba, som ble lansert for kun én måned siden. Samba 4 skal for første gang gå fullt overens med Microsofts katalogtjeneste Active Directory.

Velg miljø selv

Skjermbilde av Cinnamon, et skrivebordsmiljø for Linux basert på GNOME 3.
Skjermbilde av Cinnamon, et skrivebordsmiljø for Linux basert på GNOME 3.

En annen egenskap ved Fedora 18 er muligheten til å enkelt endre brukergrensesnitt etter eget forgodtbefinnende.

Skrivebordsmiljøet er i utgangspunktet GNOME 3.6. Denne omdiskuterte pakken tilbyr støtte for integrasjon med nettskybaserte tjenester fra Google og Microsoft for filer og e-post.

Om du ikke liker denne versjonen av GNOME, kan du velge populære skrivebordsmiljøer som KDE 4.9, Xfce, Cinnamon og MATE. MATE er en gren (eller «fork») av GNOME 2, mens Cinnamon er basert på GNOME 3.

Neste Fedora i mai

I likhet med Ubuntu, sikter Fedora-prosjektet på å gi ut en ny utgave av Fedora én gang hvert halvår.

Selv om Fedora 18 er forsinket med et par måneder, skal det ikke gå ut over utgivelsesdatoen til Fedora 19. Sistnevnte skal etter planen lanseres i andre halvdel av mai.

Se den fulle oversikten over nyhetene i Fedora 18 hos fedoraproject.org.

(Kilde: Fedora Project)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen