Feature Tsjernobyl - 30 år siden

Illustrasjonsbilde (Bilde: Shutterstock)

1989: – Kaninene er store som griser og kuene har to hoder

Vi dro til Tsjernobyl for å sjekke om ryktene var sanne.

I år er det 30 år siden den utenkelige katastrofen: 26. april 1986, rett før 02:00, eksploderte Reaktor 4 i det enorme kjernekraftverket ved byen Tsjernobyl, seks mil fra millionbyen Kiev i Ukraina.

Dette skulle vise seg å ha stor innvirkning på vårt forhold til kjernekraft. Men hva skjedde egentlig i den første tiden etter eksplosjonen?

Norske tabloidaviser har aldri solgt flere eksemplarer enn i dagene etter eksplosjonen i Tsjernobyl. VG kunne melde at enorme antall døde ble lagt i blykledde kister og begravd på spesielle steder for farlig avfall. Rykter om misdannede dyr og mennesker dukket opp på løpende bånd nesten umiddelbart etter ulykken. Dødstallene var angivelig oppe i flere tusen, og ryktene ble stort sett stående uimotsagt, siden Sovjetsamveldet fremdeles var et lukket samfunn. 

Tsjernobyl, rett i nærheten av byen Pripyat i Ukraina.
Tsjernobyl, rett i nærheten av byen Pripyat i Ukraina. Foto: CC BY-SA 3.0

Det skulle endre seg i årene som kom. Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov var i ferd med å gjennomføre perestrojka (omstrukturering) og ikke minst glasnost (åpenhet). Resultatet av dette var blant annet at det offisielle sovjetiske nyhetsbyrået Tass i 1988 kunne publisere reportasjer om muterte dyr og mennesker: I artikler som gikk verden rundt, ble det rapportert om kaniner så store som griser, hester med to og flere hoder, og villsvin på størrelse med kuer. Propagandamaskinen til Sovjetunionen kunne endelig fråtse i sensasjoner som før var totalt tabu i SSSR. 

Men hvor mye av dette var sant?

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (15)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen