Feature
(Bilde: Shutterstock)

Slik ble den første TV-en til

Det nærmer seg 90 år siden den første sendingen.

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

Det er over femti år siden de første TV-sendingene startet her til lands, og opp igjennom årene har underholdning via fjernsyn blitt en del av alles hverdag. I dag er det helt vanlig å se TV på flere skjermer i huset, være seg med en flatskjerm, et nettbrett eller en mobiltelefon. Det vi i dag tar for gitt ble påbegynt for over hundre år siden, og siden den gang har det skjedd en rekke nyvinninger.

Det var på slutten av 1800-tallet at kloke hoder for første gang begynte å forske og gruble på om det ville la seg gjøre å vise levende bilder. Ordet «televisjon» ble introdusert av russeren Constantin Perskyl under en elektrokonferanse i Paris i 1900, hvor det blant annet ble delt ut suvenirkort med påskriften «farge-TV og radio vil komme i år 2000». 

Tre teorier som skulle bli TV-en

Paul Gottlieb Nipkow.
Paul Gottlieb Nipkow. Foto: Wikipedia

Den første store oppdagelsen kom i 1878, da William Crooks for første gang kunne bevise at katodestråler eksisterer ved å bygge et rør som kunne vise dem. Dette var det aller første steget på vei mot det som skulle vise seg å bli TV-en, selv om det skulle gå flere tiår før de første levende bildene var et faktum. Oppdagelsen førte etterhvert til det vi i dag kjenner som CRT, en forkortelse for cathode ray tube. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen