Hva ville Jesus sagt om disse 10 kristen-spillene?
Teknofil
(Bilde: Montasje, Teknofil.no)

Hva ville Jesus sagt om disse 10 kristen-spillene?

«Noah, gå ut og skyt geiter og kuer!»

For mange er nok påsken en tid de setter av mye tid til å be til værgudene, i håp om å få litt sol på fjellet. Men egentlig er det jo en høytid for de kristne –kanskje den aller viktigste av dem alle. Viktigere en jula også, selv om det årlige gavedrysset har gjort at sistnevnte til den mest populære. I den forbindelse tar vi en titt på noen av de særeste spillene inspirert av bibelen.

Super Noah's Ark 3D (Wisdom Tree, 1994)

Første brett, inkludert en boss: Kamelen Karl.

Hvordan kan man best gjenfortelle historien om Noah, som sørget for at både mennesker og dyr overlevde syndefloden ved å bygge et gigantisk skip og fylle det med dyr? I form av et førstepersons skytespill, selvfølgelig! Super Noah's Ark 3D, for Super Nintendo og PC, kjører på spillmotoren fra skytespillet Wolfenstein 3D og det er ganske tydelig av hvordan spillet ser ut og fungerer. Du settes i sandalene til Noah, som etter noen dager på sjøen oppdager at dyrene er temmelig lei av tilværelsen ombord på arken. For å roe dem ned må du skyte dem. Med mat, selvsagt, ikke kuler. Når de får mat legger de seg nemlig til å sove.

Logikken bak Super Noah's Ark 3D er kanskje ikke så dum. Førstepersons skytespill var veldig populære hos ungdom, men ikke hos foreldrene deres. Litt som nå, altså. Men ved å bruke mekanismene bak de mest populære spillene i et «ikke-voldelig» spill basert på Bibelen, kunne utvikler Wisdom Tree selge Super Noah's Ark 3D til massevis av kristne familier. Den største bonusen var imidlertid at de kunne selge spillet i kristne bokhandlere i stedet for tradisjonelle spill- og databutikker. Det kom godt med, ettersom det ikke var et offisielt lisensiert Nintendo-spill. Nintendo var nemlig ikke nådige mot spillbutikker som solgte uoffisielle spill til plattformen deres – men bokhandlerne hadde jo ikke tenkt å selge offisielle Nintendo-spill uansett, så de brydde seg fint lite om eventuelle Nintendo-sanskjoner.

Heaven: The Game (Genesis Works, 2009)

Spillets introduksjon.

Hovedpersonen i Heaven: The Game heter Joshua. Da han var barn fortalte den nå avdøde bestemoren hans historier om Jesus, og ga ham et lekeromskip. Nå er han NASA-astronaut, og reiser rundt i solsystemet. I nærheten av Jupiter streiker romskipet, og han mister bevisstheten. Han våkner så opp i himmelen, der han møter ei flott blondine som ser ut til å være tatt rett fra en glamorøs pornofilm. Uheldigvis for Joshua, som utvilsomt tenkte han var ganske heldig, er hun ikke kjæreste-materiale. Hun er nemlig bestemoren hans. Sammen legger de nå ut på eventyr i himmelen, hvor de i ekte pek-og-klikk-eventyrstil må løse gåter og mysterier.

Heaven: The Game er et usedvanlig fargerikt spill, og det er tydelig at Hollywood-veteranene Stephan Martinere og Dylan Cole (med filmer som Star Wars: Revenge of the Sith, I-Robot, The Chronicles of Narnia og Lord of the Rings på rullebladet) har gjort sitt ytterste for å gjøre himmelen så flott og innbydende som mulig. Det er nok mer kitch enn kunst, og alt det glitrende gullet fører utvilsomt til at himmelens innbyggere må bruke solbriller hele tiden, men spillet har i alle fall presentasjonen i orden. De få anmeldelsene det fikk ved lansering tyder imidlertid på at resten av pakken ikke er like godt.

Guitar Praise (Digital Praise, 2008)

Blast that solid, christian rock!

Kristne og andre konservative miljøer har hatt et tidvis svært anstrengt forhold til populærmusikk i alle år. Her til lands var det for eksempel kjent at djevelen var en ivrig felespiller, og felen ble sett på som et syndig instrument. I vår tid var det lenge rocken som var verstingen. Spesielt den tunge varianten, som vi fant mye av i de tidlige Guitar Hero-spillene. Konseptet bak Guitar Praise er derfor superenkelt: Man tar Guitar Hero, og bytter all den syndige rockemusikken der med kristne låter. Dermed kan også kristne ungdommer rocke til krampen tar dem, uten at foreldrene trenger å engste seg over at innholdet i låtene skal gjøre de søte små til horebukker og narkomane.

I Guitar Praise finner du altså ikke noe Metallica eller AC/DC, og i alle fall ikke Black Sabbath. Men du finner Family Force 5, Stryper, Newsboys, Pillar, tobyMac og Whitecross. Mye av denne musikken er i grunnen ganske lik de låtene kristne og andre konservative reagerte så kraftig på i det forrige århundret. Men budskapet er betydelig mer akseptabelt, og inneholder ingen referanser til dop eller sex, men handler i stedet ofte om bibelen. Skaperne av Guitar Praise har forøvrig også lansert Dance Dance Revolution-klonen Dance Praise, for de som ikke liker rock.

The You Testament (MDickie, 2008)

Den overraskende populære svensken PewDiePie tester The You Testament. Men kommer han til å hyle?

Dette spillet er virkelig merkelig. The You Testament gir deg rollen som en av Jesu' disipler. Meningen er egentlig å følge Jesus rundt i Israel, for å oppleve historien fra evangeliene, men ting tar raskt av. Takket være en kombinasjon av tidenes mest irrasjonelle kunstige intelligens, og en tilsynelatende helt gal spillutvikler ender vi opp med et spill der folk – inkludert Jesus selv – labber rundt og klemmer hverandre før de slåss litt. Jesus lærer deg å kontrollere folk – igjen, inkludert ham selv – med tankekraft. Han forklarer deg også at du kan sveve ved å forandre molekylstrukturen i kroppen din slik at du blir veldig, veldig lett.

The You Testament kommer fra den uavhengige spillutvikleren Mdickie. Det er klart at han har et litt annet syn på Jesus enn kristne flest – han mener blant annet at Jesus var en tur i India og ble buddhist før han vendte tilbake til Israel. Dette er bare ett av mange sprø spill han har laget – de andre inkluderer wrestlingsspillet Wrestling Revolution og fengselsspillet Hard Time. Da han lanserte The You Testament hevdet han det ville bli hans siste noensinne, men så begynte han å jobbe med et spill om Muhammed. Det han imidlertid vært smart nok til å droppe, og har i stedet gått tilbake til Wrestling-serien sin.

Computer Bible Games (BibleBytes, 1985)

Det er vrient å finne en morsom video fra en bok, men her er i det minste coveret.
Det er vrient å finne en morsom video fra en bok, men her er i det minste coveret.

Noen ganger kan man få inntrykk av at konservative religiøse er redde for nye teknologier. Men i virkeligheten er kristne like raske til å utnytte seg av nye teknologier som andre, noe BibleBytes er et godt eksempel på. De var en tidlig pionér i spillbransjen, og i 1985 lanserte de Computer Bible Games. Dette er ikke et spill på kassett eller diskett, men en samling spill hvor listekoden var skrevet i ei bok. Det høres kanskje helt absurd ut i dag, men sent på syttitallet og tidlig på åttitallet var faktisk bøker en vanlig distribusjonsform for dataspill. Man kjøpte boka, fant et spill man synes så spennende ut, og så skrev man inn koden i datamaskinens BASIC-programmeringsspråk. Det kunne gjerne ta noen timer, og etterpå måtte man luke ut alle «bugsene» som skyldes skrivefeil, men da man var ferdig hadde man et splitter nytt spill.

Computer Bible Games starter med å forklare at Gud har skapt alle lovene som menneskenes teknologi bygger på, og at menneskene må ta godt vare på alt han har gitt oss – inkludert teknologi. Forfatteren skriver videre at meningen med boken er å oppfordre kristne til å vokse spirituelt gjennom å kose seg med bibel-inspirerte spill og kurs. Boken inneholder videre listekoden til en bråte enkle BASIC-spill for datidens populære plattformer, og i ren tidsbruk tar det utvilsomt lenger tid å skrive dem inn enn det gjør å spille dem. Artig nok fortsatte forfatteren å lage slike bøker, og nyere utgivelser inkluderer bøker for Java, Visual Basic og til og med Visual C# Express. Om du kunne tenke deg å lage bibelspill selv, finner du originalboka på Internet Archive.

På neste side finner du alt fra tidenes sprøeste racingspill til eventyr med Captain Bible!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen