Feature
Ensom fugl: Prototypen på de russiske militære ekranoplanene ble bare bygget i ett eksemplar. Dette bildet viser LUN-klassen. Enkelte kilder hevder at minst ett til av disse ble påbegynt uten å bli sluttført. (Bilde: igor113)

Hva med en flyvende atomreaktor?

Noen av de merkeligste flykonseptene ble påtenkt under den kalde krigen.

Store transportmidler har det med å gi en viss wow-følelse. Interesserte benker seg foran både tog, skip og fly. Undertegnede har imidlertid ikke vært interessert nok til å oppsøke benker og oppstillingsplasser i nærheten av rullebaner. Vanlige rutefly er jo ikke like spennende som alle de rare utgavene som har hatt sitt opphav i kald krig og ett eller annet sprøtt designkontor.

Spesielt kappløpet mellom USA og Sovjetunionen har født en del skikkelig merkelige konsepter, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på en av de aller merkeligste flyvende konstruksjonene vi vet om. Og et par varianter som virker en smule skumle.

Det kaspiske sjøuhyret

Ett av flere Youtube-klipp som viser både den originale KM 01 fra 60-tallet og DM-160 som ble lagt i opplag på slutten av nittiårene.

Det kaspiske hav er klodens største innsjø. Det byr på et visst transportbehov, men også muligheter. Såkalte ekranoplan er en slags blanding av fly og luftputedoning som utnytter bakkeeffekten. Vinger og rotorer på fly og helikoptre påvirkes av nærheten til bakken, og effektiviteten blir langt høyere så fort det er få meter igjen før flyet har landet.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen