Feature

Vi har snakket med skaperne av VisiCalc – Historiens første «killer app»

Glem Excel, det var her alt startet.

I dag er det bred enighet om at den personlige datamaskinen har revolusjonert livet vårt, både på jobb og hjemme. Men på samme måte som mange andre revolusjonerende oppfinnelser og produkter, tok det en god stund før man innså den reelle nytteverdien.

En datamaskin er i seg selv ganske unyttig; det er gjennom programmene man kjører på den at den kan brukes til noe. Da de personlige datamaskinene ble introdusert på syttitallet, fantes det veldig få slike programmer. Maskinene var ment for hobbybrukere og entusiaster, og solgt med programmeringsspråk som tillot brukerne å lage sine egne applikasjoner.

Kort sagt: Hvis du hadde behov for at datamaskinen din skulle gjøre en spesiell oppgave for deg, måtte du begynne med å programmere en applikasjon for nettopp den oppgaven.

Det sier seg selv at dette begrenset hjemmedatamaskinens popularitet og nytteverdi. Selv om du hadde kunnskapen som skulle til for å programmere datamaskinen, var det å lage avanserte applikasjoner en tidkrevende prosess – og da var det kanskje like greit å bruke tradisjonelle metoder for å få oppgavene gjort. Spesielt med tanke på at en datamaskin var en svært dyr investering i utgangspunktet.

Et gryende marked

Mot slutten av syttitallet vokste det gradvis frem et kommersielt marked for programvare for datamaskinen, men disse programmene var fortsatt rimelig enkle. Det datamaskinen trengte for å slå igjennom, var et program som gjorde noe som både var unikt og nyttig. Noe man i praksis ikke kunne gjøre uten en datamaskin, og som det faktisk fantes et genuint behov for. Ikke bare det, men det måtte være så lettfattelig og selvforklarende at selv nybegynnere umiddelbart så potensialet. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen