Feature
Et armbånd er alt som skal til for at den norske dronen Staaker vet hvem den skal følge.

Norsk drone utfordrer amerikanske «Lily»

Med ny teknologi skal Staaker konkurrere med de beste følge-dronene på markedet.

– Bare kast meg ut i luften, sa Lily da hun ble lansert i USA i mai i fjor. – Derfra kan jeg gjøre alt selv! Kameradronen til Lily Robotics er designet for å automatisk følge etter brukeren og er navigert av en sender som festes på håndleddet, som dronen orienterer seg etter. En såkalt følge-drone. Lily har blitt en braksuksess før den er lansert, med et forhåndssalg på 60 000 eksemplarer og 34 millioner dollar i investeringsstøtte.

Staakerdronen følger også brukeren automatisk og har en sender som skal festes på håndleddet. Men at den skal starte ved å kastes opp i luften vil ikke gründer Ole Jørgen Seeland (30) høre noe om.

– Vi kaster ikke droner, sier han, – hvis man ikke kaster hardt nok kan man skade seg. Han legger til at dronen kan gjøres klar for bruk på under ett minutt.

- Ingen andre droner greier å følge og filme slik Staaker gjør, sier Ole Jørgen Seeland.
- Ingen andre droner greier å følge og filme slik Staaker gjør, sier Ole Jørgen Seeland. Foto: Julie Evensen

En ekte norsk drone

Gründerne bak Staaker mente det ikke fantes gode nok kameradroner til å følge sportsutøvere på sykkel, ski og surfebrett. To år og 20 prototyper senere mener de å ha utviklet en drone som kan holde en hastighet på 80 kilometer i timen, ha en rekkevidde på 100 meter og samtidig følge noen som kaster seg nedover fjellsiden på ski eller sykkel. Dronen filmer i 4k 30fps (Gopro Hero 4 black), veier 1,6 kilogram og flyr i 30 minutter. Begrensingene i rekkevidde og hvor nære dronen kan fly bruker handler mest om eksisterende lov- og sikkerhetsreguleringer, sier Seeland.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen