Feature
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Dette er ikke et menneske

Vi dro til Japan og møtte en av verdens fremste robotforskere.

Tek.no/Seika: Midt på gulvet sitter det en kraftig, sortkledd mann på en helt ordinær kontorstol. Det mørke håret er gredd til siden, og blikket er festet på noe rett foran ham. Når vi kommer inn titter han opp på oss, blunker et par ganger med øynene som om han ikke helt forstår hvem vi er og hvorfor vi har kommet. Så rister han på hodet, og ser rett frem igjen.

Dette er ikke mannen vi har en avtale med. Dette er faktisk ikke engang et menneske. Det er en robot, og vi har kommet for å møte skaperen dens.

Robotenes superstjerne

ATR-hovedkvarteret ligger i landlige omgivelser i Kansai Science City.
ATR-hovedkvarteret ligger i landlige omgivelser i Kansai Science City.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På starten av dagen sitter vi på Shinkansen på vei til Osaka. Derfra går turen videre med lokaltog til småbyen Seika, i hjertet av Japans Kansai-region. Det er ikke umiddelbart synlig, men fra å være bygd opp rundt landbruk har byen blitt en sentral del av Kansai Science City; en diger ansamling universiteter, institutter og andre sentre for kultur og vitenskap som har blomstret opp siden 1970-tallet.

Hiroshi Ishiguro reiser mye rundt i verden – her er han i Russland i 2011.
Hiroshi Ishiguro reiser mye rundt i verden – her er han i Russland i 2011.Foto: Mikhail Shcherbakov, CC BY-SA 2.0

Etter en ti minutters drosjetur fra togstasjonen finner vi et av disse instituttene, ved navn ATR. Siden oppstarten i 1986 har ATR, eller Advanced Telecommunications Research Institute International, stått bak en rekke vitenskapelige gjennombrudd. Forskere herfra har mottatt utallige priser for sitt arbeid innen felt som strekker seg fra mikrobølgeteori til kognitiv psykologi.

Grunnen til at vi har kommet til ATR er imidlertid mye mer håndgripelig. Det er nemlig her vi finner Hiroshi Ishiguro Laboratories, som under ledelse av ATR-fellow og professor Hiroshi Ishiguro har stått bak flere av de mest oppsiktsvekkende prosjektene innen robotikk som verden har sett. Etter flere måneder med planlegging har vi klart å få en avtale med professoren, som har vært med instituttet nesten fra det ble opprettet.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen