Feature
NMT-mobiler var noe helt annet enn dagens mobiler.

Stor guide: Fra NMT til 3G og 5G

Det har skjedd mange usannsynlige ting de siste 20 årene.

Denne artikkelen ble første gang publisert i januar 2014. 

Undertegnede husker godt biltelefonen i min fars Opel Kadett Sedan og senere i Volvo 240. Biltelefonen var sjelden i bruk, kanskje fordi det var dyrt å bruke den, men den kunne sikkert være kjekk å ha tilgjengelig i bilen på nordnorske vinterveier. Dette må ha vært på slutten av åttitallet og/eller tidlig på nittitallet.

Ingen eller veldig få ville på den tiden tenkt at mobiltelefoner sannsynligvis ville bli utstyrt med fargeskjermer i fremtiden. Eller kamera. Eller e-postklient. Eller spill. Eller... Ja, du skjønner poenget. Mobiltelefonen var revolusjonerende nok i seg selv, og veldig nyttig. Man kunne ringe dersom det gikk et snøras, eller dersom det hadde skjedd en bilulykke. Det var vanskelig å tenke seg at fargeskjermer kunne være nyttig til noe som helst, hvis de nå er det da.

NMT-telefoner var gjerne biltelefoner, kofferttelefoner eller ryggsekktelefoner, altså med begrenset mobilitet. Men etter hvert kom det også håndholdte NMT-telefoner, som Motorola International 3200. I Norge ble NMT-nettet åpnet i 1981.

Her kan du se en video fra da vi besøkte Norsk Telemuseum for å se på gamle NMT-klosser »

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen