Feature
NMT-mobiler var noe helt annet enn dagens mobiler.

Stor guide: Fra NMT til 3G og 5G

Det har skjedd mange usannsynlige ting de siste 20 årene.

Denne artikkelen ble første gang publisert i januar 2014. 

Undertegnede husker godt biltelefonen i min fars Opel Kadett Sedan og senere i Volvo 240. Biltelefonen var sjelden i bruk, kanskje fordi det var dyrt å bruke den, men den kunne sikkert være kjekk å ha tilgjengelig i bilen på nordnorske vinterveier. Dette må ha vært på slutten av åttitallet og/eller tidlig på nittitallet.

Ingen eller veldig få ville på den tiden tenkt at mobiltelefoner sannsynligvis ville bli utstyrt med fargeskjermer i fremtiden. Eller kamera. Eller e-postklient. Eller spill. Eller... Ja, du skjønner poenget. Mobiltelefonen var revolusjonerende nok i seg selv, og veldig nyttig. Man kunne ringe dersom det gikk et snøras, eller dersom det hadde skjedd en bilulykke. Det var vanskelig å tenke seg at fargeskjermer kunne være nyttig til noe som helst, hvis de nå er det da.

NMT-telefoner var gjerne biltelefoner, kofferttelefoner eller ryggsekktelefoner, altså med begrenset mobilitet. Men etter hvert kom det også håndholdte NMT-telefoner, som Motorola International 3200. I Norge ble NMT-nettet åpnet i 1981.

Her kan du se en video fra da vi besøkte Norsk Telemuseum for å se på gamle NMT-klosser »

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen