Feature Colosseum Kino

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no)

Bli med bak lerretet i en av Europas beste kinosaler

Hele 60 000 watt med lyd må til for å gi deg bakoversveis.

Det er den 15. februar 1963. Ut av Skandinavias største kino, Colosseum Kino, stiger det sort og tykk røyk mot himmelen. Et av Oslos mest ikoniske byggverk står i full fyr, og både brannvesenet og kinodirektøren frykter at den majestetiske kuppelen skal gi etter for flammehavet som herjer innenfor dørene. 

Febrilsk jobber rundt 50 brannmenn fra hovedstadens brannkorps med å få bukt med flammene som er i ferd med å spise opp kinoen. Brannen har etter alt å dømme startet ved scenekanten. Selv om brannmannskapene gjør et heroisk forsøk med å tukte brannen, kollapser den enorme kuppelen som et stykke papir kun kort tid etter at brannen ble oppdaget.  

Et av Norges mest kjente bygg har på under to timer blitt forvandlet fra en av byens stolte severdigheter til kun en askeruin.

Noen måneder senere blir det bestemt at Colosseum skal gjenreises. September i 1964 åpnes igjen dørene for publikum. Nå, nesten 60 år senere står vi midt i den enorme kinosalen, som rommer nærmere tusen personer når den er fullsatt.  

Colosseum har en utforming som skiller seg fra andre bygg.
Colosseum har en utforming som skiller seg fra andre bygg.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Vi står sammen med teknisk leder i Oslo Kino, Stein Ivar Johansen, som siden 1986 har jobbet med blant annet Colosseum, og har vært med på en rekke forandringer. Blant annet har de analoge filmene blitt kassert til fordel for digitale systemer. Under denne prosessen er det ikke spart på noe.  

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (35)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen