Feature Blu-ray vs HD DVD

Slik ble Blu-ray kongen av filmplatene

Krigen om fremtidens filmmedium skapte full forvirring i to år.

På midten av 2000-tallet begynte flatskjermene å gjøre sitt inntog på det norske markedet, og skviste sakte men sikkert ut bilderørs-TV-ene fra tronen. De nye TV-ene hadde blant annet mulighet til å gi deg langt høyere oppløsning enn tidligere, noe som tvang frem et behov for en ny avspillingsteknologi. For nå holdt ikke lenger  DVD-platen med sin oppløsning på maksimale 720 x 576 punkter.

Dette skulle bli starten på en formatkrig i 2006 mellom to ulike teknologier; Blu-ray og HD DVD. De to plateformatene hadde like dimensjoner som DVD, så tilnærmet identiske ut, rommet begge en full film i HD-format og ble avlest like raskt. For den jevne forbruker fremsto det alså som som likegyldig hvilket format man valgte. Men bak hvert format sto mektige aktører i film- og spillbransjen, med store økonomiske interesser i at akkurat "deres" format skulle lykkes. 

Mange gikk sammen

Det var det japanske selskapet Toshiba som stod bak HD DVD (High Definition DVD). En enkeltsidet plate rommet 15 GB med data, mens det tosidige alternativet kunne lagre det dobbelte. De første filmene som ble introdusert i dette formatet var The Last Samurai, Million Dollar Baby, The Phantom of the Opera, og Serenity. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (24)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen