FBI vil overvåke deg
Teknofil

FBI vil overvåke deg

Her i landet pågår diskusjonen om EUs datalagringsdirektiv skal implementeres i norsk lovverk. Med det vil deg og dine kommunikasjonspartneres personalia overvåkes og lagres. Innholdet skal derimot stå urørt.

FBI vil derimot ha enda større fullmakt til å overvåke din surfing på nett.

Vil ha generell overvåkningstillatelse
Ifølge Cnet News har nemlig FBI fremmet et ønske om utvidet fullmakt til å overvåke nettet. I dag har FBI fullmakt til å overvåke bruk av offentlige amerikanske nettsider og i tilfeller hvor de har en dommerkjennelse, til å utføre overvåkning på private sider. Nå vil de derimot ha tilgang til utstrakt generell overvåkning.

- Vi vil at lovverket skal følge den teknologiske utviklingen. Kriminalitet på nettet blir utført hele tiden, det er derfor viktig at vi har mulighet til å fokusere på og stanse kriminalitet, samme om den foregår på en .mil, .goc, .com eller uansett hva slags nettverk du snakker om, sa direktør for FBI, Robert Mueller, på en høring i representantenes hus, ifølge Cnet.


Robert Mueller vil få lov å overvåke din nettrafikk uten rettslig kjennelse.

Ifølge Cnet er det uklart hva slags form for kriminell aktivitet FBI er ute etter å overvåke, men en slik vid tillatelse medfører at de kan lagre data om alt fra fildelere til planlegning av terrorangrep, eller også om dine besøk på suspekte nettsider.

Rammer norske nettbrukere
Selv om FBI er ment å være et byrå for å beskytte amerikanske interesser og etterforske brudd på føderale lover betyr det at de også vil kunne overvåke norske nettbrukere som benytter seg av amerikanske servere og nettjenester. Men ifølge Datatilsynet er dette kun toopen av isberget når det gjelder overvåkning av norsk tele- og nettrafikk fra Amerikansk hold.

- At FBI ønsker å overvåke teletrafikk er ingen bombe for å si det sånn, sier Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet. Generelt sett kan vi si at myndighetenes appetitt på befolkningen kommunikasjon har økt kraftig. Problemstillingen er heller ikke lenger et isolert nasjonalt anliggende, fortsetter han.

USA har allerede samarbeide med England, Australia, New Zealand og Canada om global overvåkning av tele og nettrafikk. Dette samarbeidet, populært kalt Echelon, har ifølge EU-parlamentet mulighet til å overvåke all tele-, fax- og nettrafikk på et globalt nivå.  Gjennom dette har myndigheter i andre land lenge hatt gode muligheter for å overvåke nordmenn.

Men ifølge Aanensen har USA ekstra gode muligheter for å overvåke verdens tele- og nettrafikk.

NSA overvåker dine samtaler
Han viser til en artikkel i Wired fra 2007 som viser at store mengder av norsk og annen internasjonal teletrafikk tar veien om USA. Her står amerikanske National Security Agency klare for å snappe opp dine samtaler.

- Artikkelen får tale for seg, men den tar opp en viktige utfordring i forhold til globaliseringen av teletrafikken. I gamle dager hadde vi tradisjonelle Televerket med nasjonal kontroll over innenlands trafikk, regler for kommunikasjonskontroll måtte følge nasjonale regler. I dag har vi fått en rekke nye internasjonale aktører på telemarkedet som benytter seg av sine vante kanaler. Da USA er en internasjonal telebase medfører det at en samtale fra Kirkenes til Oslo fort kan ta turen innom USA. Hvilke rettsregler som da gjelder er i beste fall uklare, påpeker Aanensen.


Ifølge organisasjonen Telegraphy er USA desidert verdens største base for teletrafikk.

Svake rettigheter for nordmenn
Organisasjonen ACLU har flere ganger påpekt at i USA har utenlandske statsborgere færre rettigheter, og at de ikke er beskyttet av den amerikanske grunnloven. Når da overvåkning blir brukt som et utstrakt middel i kampen mot terror og annen kriminell virksomhet mener Aanensen utviklingen er urovekkende. At FBI nå øsker generell tillatelse til overvåkning av nettlinjer bedrer ikke situasjonen.

- Etter vårt syn er dette er en skuffende utvikling for personvernet. Selv om vi er usikre på i hvilken grad tiltaket vil ramme europere, vil dette neppe sies å bare være en amerikansk problemstilling. Tidligere erfaring tilsier dessuten at europeiske statsledere er svært disponert for smitte av slike ideer. Vi i datatilsynet mener det er et viktig rettsikkerhetsprinsipp at en domstol står bak og at det ligger en rettslig kjennelse til grunn. At en amerikansk myndighet skal kunne få ta seg til rette, kan bli et problem som utvilsomt vil ramme ikke bare Norge, men hele Europa, påpeker Aanensen.

Må beskytte viktige prinsipper
Når rettssikkerhetsprinsipper faller bort på denne måten hvor overvåkning gjennomføres uten domstolenes kontroll ikke bare personvernet som utfordres , men sentrale prinsipper i en rettsstat.

- Dette er politisk betente saker, og mulige følger skal jeg ikke engang antyde. Men jeg vil gjerne sitere forfatteren Aldus Huxley på at det verste med krig er at vi blir stadig likere de vi forsøker å bekjempe. Det er viktig at vi ikke selger våre rettigheter og frihet for kortsiktige gevinster innen kriminalforebyggende arbeid. Husk at våre europeiske forfedre har kjempet med sitt blod for å tilegne seg disse, påpeker Aanensen.


Leif T. Aanensen mener personvernet er et viktig demokratisk prinsipp som må beskyttes.

Du kan påvirke
Selv mener han det er fullt mulig for nordmenn å påvirke en overvåkning av norsk tele- og nettrafikk fra amerikansk hold. Her har både politikere og myndigheter en jobb å gjøre.

- Her er det all grunn for myndigheter og publikum til å undersøke og spørre de private selskapene om hvilke linjer de velger når de ruter trafikken. Nordmenn her lett for å resignere og tenke at slik overvåkning ikke er så farlig, men det er viktig å spørre seg hva du er villig til å gå med på. Jeg synes heller ikke det er unaturlig at flere nordmenn orienterer seg på de amerikanske borgerrettighetsorganisasjonenes hjemmesider. Da vet de ihvertfall hva vi har å forholde oss til i fremtiden, sier Aanensen til slutt.

En god start da kan være ACLU sine hjemmesider som gir oversikt over amerikanske borgerrettigheter


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen