Hvis du ser denne skjermen på PC-en din er du i trøbbel. Cryptolocker krypterer alle filene dine, og du får dem bare tilbake hvis du betaler en saftig sum til «gisseltagerne».
Hvis du ser denne skjermen på PC-en din er du i trøbbel. Cryptolocker krypterer alle filene dine, og du får dem bare tilbake hvis du betaler en saftig sum til «gisseltagerne». (Bilde: Montasje: Tek.no/Cryptolocker)

Ser du denne beskjeden er du nødt til å betale tusenvis av kroner

FBI sier du bare kan gi opp hvis du blir utsatt for «ransomware»-programmer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En bestemt kategori av ondsinnet programvare som har begynt å gjøre seg mer gjeldende den siste tiden er såkalt «ransomware»-programmer. Disse programmene sniker seg inn på datamaskinen din, krypterer alle filene du har lagret og krever løsepenger av deg for å gi tilgang til dekrypteringsnøkkelen.

Denne typen hacking har blitt kalt «den største trusselen av sitt slag på Internett».

Dessverre ser det ut til at det er lite vi kan gjøre med denne type programmer. Nå råder nemlig det amerikanske etterforskningsbyrået FBI folk som har blitt rammet av slike programmer til å rett og slett bare gi opp. Det melder nettstedet Security Ledger.

Ber folk bare betale

– For å være ærlig ber vi som oftest folk om å bare betale løsepengene. Programvaren er simpelthen for god, sa sjefen for FBIs Internett-avdeling, Joseph Bonavolonta, under Cyber Security Summit-konferansen nylig.

Ransomware kommer i mange varianter. Dette er det fryktede «Cryptolocker»-programmet.
Ransomware kommer i mange varianter. Dette er det fryktede «Cryptolocker»-programmet. Foto: Secureworks

Uttalelsen kom under en appell til blant annet ledere i teknologibransjen, hvor Bonavolonta gjorde det klart at de skal kunne stole på FBI når det gjelder mottiltak mot hacking - unntatt når det er snakk om ransomware.

Ifølge Bonavolonta er programvaren såpass avansert at bedrifter og andre ganske enkelt ikke kan forvente å få tilbake dataene sine dersom man ikke betaler pengesummen som hackerne krever via programmene. Likevel ønsker han imidlertid at folk skal fortsette å melde ifra om ransomware-angrep, slik at byrået kan følge med på utviklingen.

Mange varianter

Etterforskningsbyrået mottar stadig flere meldinger om slike programmer, som ofte koster store summer. Ifølge en rapport som FBI publiserte i juni fikk byrået inn 992 klager på ransomware-programmet CryptoWall fra april 2014 til juni i år, som til sammen hadde kostet ofrene 18 millioner dollar, cirka 154 millioner kroner.

CryptoWall meldte vi for øvrig om i september i fjor, da det kom at programvaren hadde rammet så mye som 625 000 datamaskiner på bare få måneder. Ransomware-programmer kommer i mange ulike varianter, og tidligere har vi blant annet meldt om en type som retter seg mot spillere, en annen som har spredt seg til Android-mobiler og en kamuflert porno-app.

Mac er heller ikke lenge trygg for skadevare: 
2015 ble et rekordår for ondsinnede programmer på Mac »

(Via Neowin)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen