Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: arindambanerjee/Shutterstock.com)

– Går ikke ut av politibilen i frykt for å havne i virale videoer

FBI mener mobilfilming av politiet gjør at kriminelle får større handlerom.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I USA rapporteres det stadig hyppigere om overdreven maktbruk fra politiets side. Dette har igjen ført til at folk i økende grad dokumenterer politiets handlinger med mobilkameraer, men nå har FBI kommet på banen med hard kritikk av denne praksisen.

Som avisen New York Times melder uttalte FBI-sjefen James B. Comey nylig at den omfattende «overvåkningen» av politiet fører til mer vold og kriminalitet en del steder.

Dette begrunner han med at politiet ikke er i stand til å utføre jobben sin på en god nok måte når folk filmer dem mobiltelefonene sine, ved at de blir mindre aggressive enn det som er hensiktsmessig når det gjelder kriminalitetsbekjempelse.

Vil ikke ende opp i Internett-videoer

Dette mener Comey altså fører til at kriminelle får større handlingsrom, og til mindre respekt for politiet. FBI-sjefen innrømte riktignok at han ikke har konkrete data som støtter påstanden, men mener dette kan være en av forklaringene på den nylige økningen i voldskriminalitet i noen deler av USA.

Ifølge Comey har politiet nå en langt høyere terskel enn tidligere når gjelder å for eksempel gå ut av politibilen for å undersøke mistenkelig adferd, på grunn av faren for å endre opp i «virale» videoer, altså videoer som tar av på Internett.

– Jeg har vært i kontakt med en høytstående politileder som ba personellet sitt om å huske på at deres politiske ledere ikke har noe toleranse for virale videoer, sa Comey. Han sa at denne holdningen er utbredt blant politifolk, men at mange ikke tør å snakke offentlig.

Frykter den nye tidsalderen

FBI-sjefen mener at politiet, for blant annet å kunne redde liv, må kunne foreta undersøkelser av mistenkelig adferd og være i stand til å snakke med folk på gaten, og at det er stor fare på ferde dersom dette forsvinner på grunn av de «virale videoenes tidsalder».

Flere andre representanter for myndighetene, blant annet det amerikanske justisdepartementet, skal imidlertid ha uttrykt stor uenighet med Comeys meninger. Her i Norge er vi nok for det meste forskånet for denne type problemstillinger hittil, men den kan alltids bli mer aktuell i fremtiden.

Det finnes mange måter å ta bilder og video på med mobil: Nå har populære Snapchat fått flere funksjoner »

(Via DIY Photography)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen