Fattige står uten nett
Teknofil

Fattige står uten nett

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) har gjennomgått våre brukervaner i forhold til bredbånds- og TV-markedet. Deres funn viser at Norge sliter med et digitalt skille.

Hvor kjapt er ditt bredbånd? Ta testen her.

Lav inntekt gir lav nettilgang
Ifølge rapporten er det, på tross av god bredbåndsdekning ifølge Regjeringens tall, urovekkende mange med lav inntekt som ikke har tilgang til Internett. Ifølge undersøkelsen så er det kun 57 prosent av befolkningen med lav inntekt som i dag har bredbånd. Det vil si at 43 prosent ikke har tilgang på offentlige nettjenester og de muligheter til å benytte nettet som i dag annses som naturlige.

- I undersøkelsen har vi ikke tatt med hvilke andre type tilbud disse eventuelt har for å komme seg på Internett, og det finnes en rekke offentlige tilbud som for eksempel Internett på bibliotek. Men det er samtidig et faktum at svakere grupper i samfunnet ikke er like flinke på å søke opp slike tilbud som andre, påpeker Dag Slettemeås som er ansvarlig for rapporten fra Sifo.


De svakeste trenger nettet mest
I rapporten har respondentene selv fått velge om de har god eller dårlig inntekt. Av de som ble spurt var det 5 prosent som svarte at de anser sin inntekt som dårlig. I et slikt perspektiv er det ikke mange det her er snakk om, men Slettemeås mener likevel funnene må tas alvorlig.

- Det er et viktig spørsmål her om det ikke nettopp er de svakeste i samfunnet som er mest avhengige av de offentlige tjenestene som i dag flyttes over på nett. Det er samtidig nettopp disse som også kunne hatt mest nytte av tjenester som prissammenlikninger og tilbud som kun finnes på nett.  Det er også en stor andel personer med minoritetsbakgrunn i den gruppen som står uten Internett. De er på mange måter avhengige av nettet for å komme seg inn i samfunnet, sier Slettemeås.

Blant de som vurderer sin økonomiske situasjon som god er det 20 prosent som opplyser at de ikke har bredbånd i hjemmet. Blant de som anser sin økonomiske situasjon som middels er det 21 prosent som ikke har bredbånd i hjemmet. Disse tallene er noe lavere enn liknende undersøkelser utført tidligere.


Kritisk til regjeringens bredbåndsdekning
I rapporten stiller samtidig Slettemeås spørsmål ved Regjeringens påstander om at de har så og si full bredbåndsdekning i Norge. Ifølge rapporten fra SIFO er det kun 78 prosent av norske husstander som har bredbåndstilgang.

- Regjeringen tar med så og si alt i sine tall og de påstår dekningen er høy. Samtidig er det flere bygdestrøk som må holde dugnader for å få på plass bredbånd. Her er det viktig ikke bare å vurdere dekning, men også hvor enkelt det er å koble seg på en bredbåndstilgang, forteller Slettemeås.


Her kan du selv lese hele rapporten fra SIFO.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen