Fasttelefonen dør

Fasttelefonen dør

En ny studie utført av EU viser at fasttelefonen mister fotfestet også her i Europa. En fjerdedel av alle europeere har droppet fastlinjen til fordel for mobil eller VoIP-telefoni.

Hurtig nedgang
Telenor ser utvilsomt samme mønster i Norge. Det er fremdeles noen som holder fast på hjemmetelefonen sin, men nye etableringer av hjemmetelefoner er svært sjelden. Informasjonsjef i Telenor, Per-Aril Meling ser en klar trend for selskapets kunder.

- Når trenden snudde gikk det i starten veldig fort nedover for antallet fasttelefoner i Norge. Nå har det imidlertid stabilisert seg, og det finnes endel lojale brukere der ute. Det er noen som er veldig tradisjonelle og tviholder på det kjente og kjære, sier Meling til Teknofil.

Få nyetableringer
Selv om en rekke av Telenors eksisterende kunder beholder sin fasttelefon, er det få nye kunder å se i markedet.

- Det er få som bestiller nye telefonabonnement hjemme nå. De aller fleste nyetableringene vi har, er det mobil og bredbånd som står for. Den tradisjonelle hjemmetelefonen vil nok gradvis fases ut i løpet av årene som kommer, og erstattes av mobil og IP-telefoni, forsetter Meling.


IP-telefoni er ikke bare et jobbfenomen, nå er det på full fart inn i hjemmet.

Flater ut
Til tross for en eksplosjonsartet vekst i IP-telefoni fra 2005 til 2006, og tilsvarende fall for antall fasttelefoner, har veksten flatet ut. Antallene fortsetter å henholdsvis stige og synke, men den store nyetableringen av IP-telefoni har bremset litt. I dag er det i overkant av 1.3 millioner fasttelfonabonnenter i Norge, mot 1.8 millioner i 2005. Antall mobilbrukere har økt fra 2.6 millioner i 2006 til 2.8 millioner i 2007 hos Telenor.

I 2005 hadde Telenor 24.000 registrerte bruker av IP-telefoni, men i første kvartal 2008 var tallet steget til 133.000. I tillegg har det også kommet veldig mange konkurrenter på banen som tilbyr totalpakker med både bredbånd, IP-telefoni og digital-TV.

Følger resten av Europa
Undersøkelsen EU har utført tar for seg 26.000 brukere i 27 forskjellige land, og over en fjerdedel av alle spurte har kvittet seg med fasttelefonen sin. Hele 49 prosent har tilgang til IP-telefoni, mens 22 prosent bruker programmer som Skype daglig.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen