Farvel til MTBF

Måler feilraten
MTBF (Mean Time Before Failure) ble tidligere brukt av elektronikkprodusenter som et mål på feilraten til en komponent. Selv om mange produsenter har sluttet å bruke MTBF, er det innenfor databransjen fortsatt en del harddiskprodusenter og forhandlere som bruker begrepet.

MTBF sier i utgangspunktet noe om hvor mange timer en komponent kan brukes i gjennomsnitt før det oppstår feil ved komponenten.

Ved første øyekast høres bruk av MTBF fornuftig ut. Tenk så greit å få en pekepinn for når det er på tiden å bytte ut harddisken din. Har disken en oppgitt MTBF på 1 000 000 timer og den står på konstant, kan du forvente at det tar 41 667 dager eller 114 år før den ryker.

Ja vel, tenker du kanskje og slår deg til ro med at du aldri vil oppleve diskkrasj i verken din eller dine barnebarns levetid. Eller du tenker kanskje at dette er for godt til å være sant. Som vi skal se er det nok det siste som er tilfellet.

En grei standard?
Hvis du har levd i troen på at MTBF er en offisiell standard må vi dessverre skuffe deg. Det er helt og holdent produsentene selv som definerer hvordan MTBF beregnes. Harddisker fra to forskjellige produsenter kan dermed ha forskjellige beregningsmåter for MTBF.

Ikke nok med det, til og med ulike disktyper fra samme produsent kan i teorien ha forskjellig beregningsmåte. Etter dette kommer det neppe som noen bombe at det også er produsentene selv som definerer hva som regnes som en feil.

Og hvordan beregnes MTBF for en helt ny disktype? Svaret er at man naturligvis bruker erfaring fra tidligere produkter og setter en såkalt antatt MTBF.

Levetid
En måte å beregne MTBF på, er å se på antall feil oppstått innenfor komponentens beregnede levetid. Hvis levetiden er fem år, må du derfor skifte disk hvert femte år for å kunne kjøre feilfritt i 114 år med MTBF på en million timer. Men selv ikke da kan du føle deg trygg.

Det er nemlig slik at produsentene selv bestemmer hvilken del av levetiden som skal med i MTBF beregningen. For å oppnå best mulig resultat, er det derfor ikke uvanlig at MTBF beregningene begrenses til den gunstigste delen av livssyklusen. Du har derfor ingen garanti for at produsenten i sine MTBF-beregninger har utelatt introduksjonsfasen, hvor barnesykdommene inntreffer eller slutten av levetiden hvor feilfrekvensen øker.

Det skal også nevnes at det er andre måter å beregne MTBF på. Et eksempel er IBM, som forresten var tidlig ute med å forkaste MTBF (hvorfor kan det være delte meninger om). IBM definerer MTBF som den tiden det tar før 63,2 prosent av det totale antallet av et produkt feiler. IBM satte også andre krav, som at slutten på levetiden ikke er nådd, eller at bruken foregår innenfor bestemte forhold med tanke på for eksempel romtemperatur.

Som det med all tydelighet fremgår av det ovenstående bør du se med adskillig skepsis på MTBF i framtiden. Dette er i beste fall et mål til bruk internt hos produsentene. Som forbrukerinformasjon og sammenligningsgrunnlag er MTBF direkte villedende.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen