August Baumann er administerende direktør i Netcom. (Foto: Simen J. Willgohs)

Farvel til minuttprisen

August Baumann

Tittel: Administerende direktør i Netcom.
Alder: 42 år
Mobiltelefon: Nokia E61i

Ansatt i Netcom siden 1999, adm. dir. siden august 2005. Prosjektleder i Telia Norge 1995 til 1997. Avdelingsleder i Viag Telecom (nå O2) i München, Tyskland.

August Baumann

Tittel: Administerende direktør i Netcom.
Alder: 42 år
Mobiltelefon: Nokia E61i

Ansatt i Netcom siden 1999, adm. dir. siden august 2005. Prosjektleder i Telia Norge 1995 til 1997. Avdelingsleder i Viag Telecom (nå O2) i München, Tyskland.

Mobilbetaling blir det neste store, tror August Baumann. (Foto: Simen J. Willgohs)
Mobilbetaling blir det neste store, tror August Baumann. (Foto: Simen J. Willgohs)

BARCELONA (Amobil.no): Snart kommer du til å bruke mobiltelefonen din til å betale varer. Og du vil ikke lenger tenke på minuttpris når du bruker mobilen.

Dette er noen av fremtidsvisjonene Netcoms administrerende direktør, August Baumann, delte med Amobil under årets Mobile world congress i Barcelona.

Baumann er en av de personene i Norge som har mest innsikt i hvordan mobilmarkedet fungerer. Han har jobbet i Netcom siden 1999, og han tok over roret på skuta i 2005.

Vi betaler med mobilen

Betaling med mobilen blir ifølge Baumann ikke slik du kanskje har lest at de gjør det i Japan, hvor de sveiper mobiltelefonen over en betalingsterminal for å betale. I Norge vil vi sannsynligvis bruke SIM-kortet som betalingskort, og SMS som bekreftelse, tror Baumann.

– Det jeg tror er at du legger identiteten din inn på SIM-kortet, slik at du kan bruke banktjenester og identifisere deg med kortet. Dermed slipper du å registrere deg hos den du vil kjøpe fra. Du vil kunne bruke mobilen til å betale for fysiske varer, som billetter til teaterbesøk bare ved å sende en SMS

I dag må du ofte registrere deg som kunde hos den du vil handle fra. Du må gjerne oppgi telefonnummer, adresse og annen informasjon. Med dette bakt inn i SIM-kortet trenger du ikke å gå igjennom mer eller mindre kompliserte registreringsprosesser.

Bare småkjøp

– Jeg tror aldri du kommer til å bruke mobilen til å handle dagligvarer med. Du kommer aldri til å handle tv med mobilen. Dette vil brukes til småkjøp, tror Baumann.

Han vil ikke avfeie idéen om at vi kan kjøpe tv eller handle mat med mobilen fullstendig, og påpeker at man aldri skal si aldri. Likevel er det usannsynlig at mobilen tar over for Visa-kortet. Vi nordmenn er nemlig svært glade i bankkortene våre, og er helt i verdenstoppen når det gjelder kortbruk.

Mye mislykkes

Mobilbetaling er en slik ting det snakkes mye om i mobilbransjen i disse dager. Men i denne bransjen er det ofte slik at operatørenes ønsker og tro på tjenester og produkter ikke alltid blir mottatt slik som operatørene viser.

Baumann minnes da Netcom vurderte hvordan MMS kom til å bli brukt.

– Jeg husker når vi gjorde businesscasen på MMS. Da så vi for oss økt bruk og nye bruksmuligheter, som for eksempel at du var på hytta og sendte et bilde til snekkeren, eller sendte et bilde til kona av buksa du var og prøvde. Det var mye spennende tanker rundt det, men det har jo ikke blitt som vi så for oss, sier Baumann.

– For vanskelig å bruke MMS

Han tror MMS vil ta av etterhvert. Netcom har investert mye penger i MMS, men har ikke fått avkasting for det ennå. Grunnen tror Baumann ikke er pris, men at det er for vanskelig å bruke tjenesten.

– Jeg tror det dreier seg om plunder og heft. Du tar et bilde, og så må du ofte putte litt tekst inn i meldingen i tillegg. Det oppleves som litt tyngere enn SMS. Dessuten var bildekvaliteten på de første MMS-telefonene dårlig, sier Baumann.

Bruker ikke videosamtale

Det så lenge ut til at 3G ville lide samme skjebne som MMS, men den siste tiden har bruken økt kraftig. Det vil si, det er fortsatt "ingen" som bruker videosamtale. Ikke engang Netcom-sjefen gjør dét. Men vi bruker oftere mobilnettet til å koble oss til internett.

Bare i januar har datatrafikken økt med 300 prosent i Netcom-nettet. Baumann tror dette skyldes at det først nå med HSDPA-oppgraderingen av 3G-nettet er praktisk mulig å bruke mobilen som internettilkobling. I tillegg er riktig pris en viktig faktor.

Han tror også at økningen i datatrafikken har å gjøre med at flere har fått smarttelefoner. Med slike telefoner er det enkelt å se på mobil-tv, kart, og bruke andre mobilprogrammer, som MSN Messenger.

Ler av seg selv om to år

Utover mobilbetaling og økt internettbruk, tror Baumann at fremtiden vil bli fri for minuttprisen på mobilabonnementene. Han kan ikke si når det første "spis så mye du vil"-abonnementet kommer, men at det kommer er det ingen tvil om.

– I 2010 er det ikke et menneske som snakker om minuttaksering lenger. Da kommer vi til å le litt av det vi driver med i dag.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen