Farvel Kodachrome

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kodachrome var den første fargefilmen som gjorde et komersielt gjennombrudd – så tidlig som i 1935. Siden den gang, har den vært brukt av amatører og profesonelle i alle år, og en rekke berømte fotografier er tatt med Kodachrome lysbildefilm.

Kodachrome, that gives us those nice, bright colors.
Kodachrome, that gives us those nice, bright colors.

Filmen ble forbedret med årene, men den lave ISO-verdien på 25 eller 64 gjorde at den forble finkornet, og ikke minst gulfargene gjorde den attraktiv til blant annet hudtoner.

Framkallingsprosessen for filmen er helt spesiell, og filmen er egentlig en slags firelags svart-hvit-film, der man henter fram fargene ved å framkalle de ulike lagene separat. Det har også gjort at den har beholdt fargene mye lengre enn vanlig film.

Men det har også medført at bare spesielle laboratorier har kunne framkalle dem, og de er det ikke mange igjen av i verden.

Mary Jane Hellyar, President i Kodaks Film, Photofinishing and Entertainment Group, sier at salget av denne filmen utgjør bare en brøkdel av en prosent av salget deres, og selv om det var en vanskelig beslutning, var det dessverre ikke noe marked igjen til å holde den i live. Fotografer har signalisert at de ønsket mer moderne film, eller de har gått over til digital fotografering.

Blant de mer kjente bildene som er tatt med Kodachrome, er forsidebildet fra National Geographic i 1985. Du kan se en rekke kjente (og mindre kjente) bilder på Kodaks side ” A Tribute to KODACHROME : A Photography Icon” Du kan også høre på Paul Simons hyllest til denne filmen i sangen Kodachrome fra 1973, der han synger "... don't take my Kodachrome away". Beklager Paul Simon. Det er det Kodak nå skal gjøre.

Hvis du er en ihuga Kodachrome-fan, vil det antakelig være nok film igjen til å holde til en gang utpå høsten, men med denne nyheten, vil kanskje enkelte begynne å hamstre, så ikke vent for lenge. Dwayne’s Photo i USA sier de vil fortsette å tilby framkalling ut 2010.

Farvel.
Farvel.

Det er naturligvis litt vemodig når et gammelt ikon som dette forsvinner. Men det betyr vel egentlig bare at tiden har løpt fra den, og at det finnes bedre alternativer. Filmen er ikke død. Kodak alene har lansert 7 nye filmer bare de siste tre årene, og andre fortsetter også filmproduksjonen. Det er bare en gammel trofast sliter som nå takker for seg.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen