Farvel Contax

Contax II fra 1936

Carl Zeiss begynte å lage opptikk, hovedsaklig forstørrelsesglass og mikroskoper, i byen Jena i Tyskland i 1846. Fra en enkel begynnelse vokste

bedriften raskt, og kunne etterhvert begynne å utvikle egen teknologi. På slutten av 1800-tallet laget de Planar-linsen, som tok i bruk nye teknologier som fortsatt brukes den dag i dag. Planar-linsen var også i bruk i toppmodellen av den første kamera-serien fra Carl Zeiss, nemlig Contax i 1932.

Contax ble lansert som en konkurrent til Leica som hadde kommet på markedet noen år tidligere som det første 35mm-kameraet.

Etter andre verdenskrig ble Zeiss-konsernet delt i to. Amerikanerne tok det meste av ekspertisen, mens russerne tok alt utstyret. Etterpå måtte Carl Zeiss bygges opp igjen i Jena, og eksisterte en periode som to firmaer, ett i vesten og ett i Øst-Tyskland. Carl Zeiss i Øst-Tyskland lanserte i 1949 verdens første speilreflekskamera – Contax S. Etter dette skiftet kameraene fra Øst-Tyskland navn til PentaCon.

Contax S fra 1949. Det første speilreflekskameraet.

Året etter, under den første Photokina-messen i 1950 lanstert det amerikanske Carl Zeis-konsernet sitt første produkt etter krigen. Men det var ikke før i 1953 at de lanserte sitt første speilreflekskamaera. I 1974 begynte japanske Yashica å produsere kameraene for Carl Zeiss for å kunne holde oppe volumene og redusere prisene. Yashica ble i 1983 en del av Kyocera.

Contax har alltid vært kjent for å lage det ypperste i kameraer og optikk, men de har slitt de senere år. Først ved innføringen av autofokus tidlig på 80-tallet. Brukerne ville ha utstyr laget av lette materialer, men Carl Zeiss ønsket ikke å erstattet metall med plastikk. De mente at ingenting skulle gå på bekostning av kvaliteten.

Men nå er det altså over. Det gikk ikke an å overleve i dagens marked med å fokusere så ensidig på kvalitet, og en aktør som har betydd enormt mye for utviklingen av kameraer og optikk forsvinner for godt.

Kyocera sier de slutter produksjonen av kamera og objektiver i september 2005, med unntak av Contax 645 mellomformatkamera som de fortsetter med ut året. De vil fortsette å produsere reservedeler i mange år framover.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen