Farvel 2006 - Velkommen 2007

Så skriver vi 2007, og vi har lagt bak oss et fantastisk år for digitalkameraene. Salgstallene flatet ut, noe som betyr at de fleste som har hatt planer om å skaffe seg digitalkamera når har kjøpt. Det er et tegn på en moden teknologi, men kan også bety at folk i Norge har mye penger, siden markedene mange andre steder i verden fortsatt er i vekst.

Kompaktkameraer
På kompaktkameraer har vi i løpet av 2006 sett at de fleste produsenter har tilbudt høyere ISO-verdier på sine kameraer. Mange tilbyr nå ISO 1000 eller høyere med Fujifilm aller øverst, som tilbyr ISO 3200 på F30 og F31fd. Det har nok kommet sensorer som genererer mindre støy, men det har nok først og fremst vært en forbedring av støyfjerningsalgoritmene, slik at de har kunnet ta bort mer støy fra uten at det går for hardt utover detaljene i bildet.

Som forventet fortsatte megapikselracet også i fjor, og vi har fått små kompaktkameraer med 10 megapiksler. Som trofaste lesere vet, er vi ikke entydig begeistret for dette, og mener at det tilfører lite nytt. Det er stort sett noe som tilbys fordi det er lett å selge, og fordi kundene har en oppfatning av at antallet megapiksler er mål for bildekvaliteten. Canon forsøkte med Ixus 800 å hoppe av denne karusellen, men fant ut at det var vanskelig. Fuji har nok de kameraene med høyest bildekvalitet, selv om oppløsningen bare er 6 megapiksler, og at de har kunnet holde på dette gjennom hele året skal de ha all ære for.

Alternativ tekst mangler

Vi har sett en god del spennende funksjonalitet dukke opp. Alt sammen er ikke nytt, men har fått mye større utbredelse i året som gikk. Blant de viktigere funksjonene nevner vi bildestabilisator, som stadig flere produsenter tilbyr på en eller flere modeller. Også vidvinkel tilsvarende 28mm har vi sett på noen modeller i 2006, og håper på flere i året som kommer.

Vi har også sett ansiktsgjenskjenning hos flere produsenter. Dette er en ny teknologi, som gjør at kameraet kan fokusere og eksponere på ansikter. Siden ansikter er det du vanligvis vil ha i fokus, kan dette være en nyttig funksjon. Foreløpig fungerer den ikke optimalt, i og med at den ikke tar ansikter som er delvis tildekket eller ansikter i profil, men vi antar at dette bedrer seg i år.

Vi har også sett praktiske forbedringer i batterilevetid, oppstartstid, fokushastighet, forsinkelser og liknende. Det har gjort kameraene mer responsive og de er i større grad et verktøy som gjør det du ønsker, når du ønsker det, enn det vi har sett tidligere.

Alternativ tekst mangler

Speilrefleks
Men det mest spennende som skjedde i fotoåret 2006 var den voldsomme fokusen på speilreflekskameaer. Vi har sett tre nye produsenter på markedet – Sony, Samsung og Panasonic. Vi har naturligvis sett høyere oppløsninger, og 10 megapiksler er nå blitt normen. Samtidig har flere produsenter turt å holde enkelte modeller på 6 megapiksler. Vi har sett flere modeller med bildestabilisator på sensoren, og systemer for å hindre at du får støv på sensoren. Ellers er speilrefleksmarkedet relativt konservativt, og de revolusjonerende endringene har latt vente på seg. Men for eksempel Nikon har implementert en del teknologier fra sine kompaktkameraer, og lagt inn funksjoner som gjør det lettere for nybegynnere å komme i gang. Disse kunne det vært gjort mer utav, men vi berømmer at de gjør en innsats for å senke terskelen for nybegynnere.


2007
Men hva vil skje i 2007? Vi forventer at megapikslene vil bli enda flere i året vi har foran oss, og at det vil komme ny funksjonalitet som gjør det lettere å ta vellykkede bilder med kompaktkameraer, men spørsmålet blir om vi vil se noen nye, revolusjonerende teknologier. I 2006 var det lite revolusjonerende å hente, og det meste dreide seg om å perfeksjonere eksisterende teknologier.

I februar feirer Canon 20 år for EOS-systemet, og i fjor høst hadde de en teaser på en israelsk nettside som sa at ”Enhver legende har en begynnelse”. Vi forventet at dette var reklame for et kamera som skulle lanseres i høst, men da jeg konfronterte Canon Europa med at jeg ikke synes de hadde lansert noen ”legender”, svarte de ”Nei, ikke ennå …” Det kan vi kun tolke som at de har noe stort i ermet, og at det blir lansert i forbindelse med 20-årsjubileet.

Sony har kun en modell, og trenger flere, for å få ordentlig feste i markedet. Det samme gjelder for Panasonic. Begge produsentene har også vist evne til å gjøre ting annerledes enn andre, og vi bør derfor kunne forvente oss interessante ting fra disse.

Det vanskelig å spå, særlig om framtida, så vi skal ikke dvele mer ved spekulasjonene. Men siden vi lever av å skrive for dere lesere, ønsker vi oss naturligvis nye spennende teknologier, så vi får nye spennende ting å skrive om. All erfaring tilsier at det vil vi få, og at dere lesere vil få mye å kose dere med i året som kommer.

Godt nytt år.


Erik Faarlund

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen