Formatet overlevde i hele 20 år. Det var det nok ikke mange som hadde trodd.
Teknofil
Formatet overlevde i hele 20 år. Det var det nok ikke mange som hadde trodd. (Bilde: Wikipedia Commons/Hardware.no)

Farvel, MiniDisc

Det tok 20 år før Sony ga slipp på formatet.

Kanskje den aller mest overraskende delen av denne nyheten er at noen fortsatt lager MiniDiscer. Det 20 år gamle mediumet som regjerte markedet en kort stund rundt milleniumsskiftet, før mp3-spillerne kom, vil snart si farvel til verden.

Til den japanske tidskriften Asahi forteller Sony, skaperen av MiniDiscene, at de vil stoppe produksjonen av MiniDisc-spillere den 31. mars i år. I fjor sommer sluttet de med de bærbare MiniDisc-produktene, men nå er det altså tid for å si en siste adjø til det rare formatet.

Nisje-marked

Sony MiniDisc MD Recorder MDS-81 - en bortglemt legende.
Sony MiniDisc MD Recorder MDS-81 - en bortglemt legende.Foto: Wikipedia Commons

Salget av både MiniDiscer og MiniDisc-spillere sluttet i Norge for flere år siden. I Japan har det imidlertid fortsatt vært en viss interesse for formatet, og i visse sære HiFi-butikker har det fortsatt vært mulig å oppspore de små plastkasettene.

Nå som Sony er ute av markedet vil det nok bli svært vanskelig å finne MiniDisc-spillere, selv om blant annet Onkyo teknisk sett fortsatt er med i leken. Både Onkyo og et par andre produsenter har nemlig ikke gitt fra seg MiniDisc-lisensene helt enda, og det er fortsatt en sjanse for at de vil fortsette å tilby produkter til det minimale MiniDisk-markedet i verden.

Knust av mp3-spillere

Husker du denne karen? Bruken av en Sony Minidisc-spiller i Boomfunk MCs musikkvideo skapte mye blest om formatet i sin tid.
Husker du denne karen? Bruken av en Sony Minidisc-spiller i Boomfunk MCs musikkvideo skapte mye blest om formatet i sin tid.

Sony begynte å lage MiniDiscer allerede i 1992. De klarte å klemme inn like mye musikk på de små snurreplatene, som på en CD-plate, og en liten stund var markedet overbevist om at dette ville være det nye, store formatet. Dette skulle være arvtageren til CD-en, akkurat som CD-en hadde tatt over for kasettene.

En slik fullstendig overgang rakk imidlertid aldri å skje før mp3-spillere begynte å dukke opp. De var ofte mindre og lettere enn MiniDisc-spillerne, og du trengte plutselig ikke lenger å drasse med deg haugevis av plater for å kunne høre på musikken din.

Har du en MiniDisc-spiller liggende i en eller annen skuff? Savner du formatet? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen