Farlig populære smileys

I anledning Nasjonal sikkerhetsdag legger Microsoft frem sin nyeste sikkerhetsrapport. Rapporten viser at nordmenn har lært seg å være varsomme mot tradisjonelle virus. Nye trusler er vi derimot altfor åpne for.

Stor økning av infiserte maskiner
Sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, la i dag frem Microsoft sin sikkerhetsrapport for andre halvår av 2007. Rapporten er langt fra beroligende med hensyn til sikring av norske maskiner. I alt var det en økning på hele 50 prosent i antall forekomster av infiserte maskiner. Norge lå dermed langt fra på topp med sin IT-sikkerhet, i alt regner Microsoft med at en av 160 maskiner her i landet er infisert.

Japan, New Zealand og Finland har derimot god kontroll på sikkerheten.

- I disse landene har det gjennom kampanjer og tiltak blitt satt sterkt fokus på IT-sikkerheten, blant annet gjennom dager slik som nasjonale sikkerhetsdager. Dette har medført at befolkningen er bevisste på hva de skal unngå og hvordan de skal beskytte seg, forklarer Seierstad.

Stjeler din maskin
I Norge er tydeligvis kunnskapen mindre. På tross av at sikkerheten mot tradisjonelle virus har blitt veldig god er vi dårlige til å beskytte oss mot den økende faren, nemlig ondsinnet kode som legger seg inn på din maskin for å overta din maskin. Dette er den største trusselen mot vanlige forbrukere som kan gjøre størst skade.

- Dette er en fare som opererer i det stille og tar kontrollen over din maskin. Maskinen din blir så misbrukt for å gavne de kriminelle finansielt, sier Seierstad.


Ole Tom Seierstad fra Microsoft Norge er bekymret for nordmenns forhold til nye IT-farer.

Skadelige smileys
Den største fellen her i landet er likevel helt klart Adware, programmer brukere laster ned til sin maskin som så medfører aggressiv reklame eller endring av ditt maskinoppsett for å gi utviklerne inntekter. Spesielt har forekomsten av programmet Hotbar økt med 400 prosent siden første halvdel av 2007.

- Hotbar er en tjeneste som leverer gratis smieys til din email og messenger. Du kan selv tenke deg hvem i familien som laster ned dette, forklarer Seierstad.


De ser uskyldige ut, men smilefjesene legger til ting du ikke ønsker på din maskin.

Samtidig som Hotbar gir tilgang til en rekke uttrykksikoner installerer det samtidig egne søkefunksjoner i din nettleser. Gjennom denne analyserer den dine nettbevegelser, sender informasjonen til eksterne partnere og gir deg reklame, ikke veldig morsomt når du jobber med viktigere saker.

Vil hjelpe forbrukere
Microsoft er også spesielt nervøse for forsøkene på bedrag som utføres mot vanlige forbrukere, det er ikke alltid like enkelt å skille mellom en ekte bankside og en falsk som er ute etter pengene på din konto. Hvordan skal brukerne kunne vite hva som er reelt og hva som er bedrag, spør Seierstad. Selv mener han vi alle har et ansvar.

- Banker, selskaper og IT-bransjen, myndighetene, pressen og foreldre har alle et ansvar for å informere og advare, svarer han.

For selv å ta sin del av løftet har Microsoft laget en brukerhåndbok for bedre IT-sikkerhet. Håndboken tar for seg både tiltak du kan gjøre før og etter at du har blitt infisert. Manualen har også fått et eget nettsted her.

Men for å ta i bruk dette nettstedet må du laste ned Microsofts applikasjon Silverlight.

Så spørs det da om du stoler nok på selskapet til å godta å installere nok en applikasjon på din nettleser.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen