Anmeldelse
Robert Rodriguez har mildt sagt stor spennvidde i sin filmografi; fra From Dusk Till Dawn og Planet Terror til Spy Kids og nå Shorts.

Fargesprakende barnefilm

Småbyen Black Falls i USA huser hovedkvarteret til Black Box Unlimited Worldwide Industries Incorporated og alle som bor der jobber derfor for den kyniske eieren Mr. Black. Black Box er en fantastisk alt-mulig-maskin som får konkurranse i form av en fargerik stein som innvilger ønskene til de som holder i den. Midt i alt dette finner vi gutten Toe Thompson som er mobbeoffer og outsider, og en rekke andre fargerike og småsprø rollefigurer. Når en haug med eksentriske personer får tak i ønskesteinen, sier det seg selv at det er litt av et eventyr i vente.

Som navnet antyder er Shorts en samling med kortfilmer, eller kapitler. Filmen fungerer som en helhetlig spillefilm delt inn i ukronologiske kapitler uten at det blir forvirrende, og det er derfor ikke egentlig en rekke uavhengige kortfilmer i samme pakke. De seks delene tar for seg hvert sitt eventyr tilknyttet ønskesteinen, og har fokus på ulike karakterer hver gang, men med Toe Thompson og selve omgivelsene som de største fellesnevnerne. Shorts er en jovial barnefilm med sterk effektbruk og kjente skuespillere som James Spader, William H. Macy og John Cryer (kjent fra serien Two and a Half Men som går på TV3).

Farger, farger, farger!

Den fargerike ønskesteinen på omslaget er symptomatisk for det visuelle uttrykket til Shorts i sin helhet. Her nærmest eksploderer det i fargebruk og setter an tonen og stemningen som tvers gjennom er glad og fjollete. Filmen har et stort potensiale i fantastiske og skrullete ting med sitt drømmeelement ønskesteinen, og dette resulterer i små UFO-er, krokodiller på to ben, en borg, svære insekter og busemenn, og en gigantisk robot for å nevne noe. Shorts er først og fremst en film for barn og det småuskyldige innholdet reflekterer dermed dette.

Som en klassisk fortalt film inneholder Shorts alle de rette elementene. Nerdete helt, sprø sidekicks, én hovedskurk (i alle fall det nærmeste vi kommer dette i en slik film), bøller, teite foreldre, likegyldig storesøster, gal professor... Forholdene mellom disse endrer seg selvsagt og hovedrollen får selvfølgelig sin utviklingskurve. Er det negativt? Slett ikke! Shorts gir oss enkle budskaper og poenger pakket inn i en velsmurt pakke som makter å underholde så lenge filmen varer.

Barnslig slapstick

Robert Rodriguez står bak Shorts, og hvis man ser bort fra filmer som Spy Kids i filmografien hans er dette svært merkelig. Men nå og da skinner den gory utgaven av ham frem, spesielt i samband med en viss busemann. Det er ikke skummelt, men du verden så ekkelt. Legg til litt krokodilleslim og pterodaktylspy så skjønner vi godt at dette kan være samme regissøren som stod bak Planet Terror. Flere morsomheter inkluderer en telepatisk snakkende baby, som faktisk er det artigste ved hele filmen. Å se ansiktsuttrykkene til spebarnet samtidig som vi hører de mest pompøse frasene er ubetalelig.

Men alt er ikke bare fryd og gammen i Black Falls. Mange ganger blir vi servert banal slapstick i form av overdreven skalling mot et tre, mot en søppelbøtte eller liknende akkompagnert av uhyre karikerte lyder. Dette føles rett og slett for simpelt, det blir som å ta en snarvei i et desperat forsøk på å få barna til å le. Gamle Disney-filmer er morsommere, og de tyr ikke til slikt vås. Mye av moraliseringen mot slutten blir også utrolig latterlig, men det er ikke nok til å ødelegge filmen totalt.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Shorts er en småmorsom og sprø film for barn som likevel dessverre tyr til banal slapstickhumor og kvalmende moralisering. Filmen i sin helhet blir likevel ikke preget for mye av det negative og kommer unna som en helt grei film. For barna sørger den fargerike atmosfæren for en livlig visualitet samtidig som mange av de rare situasjonene utfyller dette. Alt i alt en ålreit film, men med sine mangler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen