Guide

Fargekorrigering klikk for klikk

Vi skal  ta for oss hvordan man kan fargekorrigere et bilde ved hjelp av den pipettene du finner i dialogboksene Curves og Levels. Først kun ved hjelp av den midterste, deretter bruker vi alle tre.

Uansett motivet for øvrig, er eksempelet under typisk for resultatet når man har latt seg lure av kameraets lysmåler. Bildet er undereksponert og har et sterkt innslag av blått. Ved hjelp av enkle grep fikser man begge deler med et justeringslag.

Lag et Levels justeringslag. Layer > New Adjustment Layer... > Levels…, eller klikk den todelte sirkelen nederst i lagpaletten og velg Levels…
En generell og god regel er å ta for seg de største problemene først. Bildet er undereksponert, men det mest skjemmende er likevel blåstikket. Dette fjerner vi ved å sette Grått punkt (Nøytralt med hensyn til farger. R, G og B skal ende opp med like verdier).

Klikk den midterste pipetten.Beveg deretter markøren inn i bildet og søk etter noe du ønsker skal være grått, og klikk der.Dersom du ikke blir fornøyd etter første forsøk, prøv igjen.

Etter dette grepet, ble bildet nøytralt, men det er fortsatt undereksponert.

Nå justerer du svart og hvitt endepunkt i dialogboksen. Jeg liker å holde Alt-tasten inne for å se hva som blir klippet. (Les om Levels her).

Ved til slutt å justere mellomtonene (Gamma) ved å dra den midterste kontrollen litt til venstre, lettet jeg på kontrastene og hele bildet fremstår mer i overensstemmelse med hvordan jeg oppfattet motivet da bildet ble tatt.Bruke alle pipettene

I en del tilfeller ønsker man en mer nøyaktig tilnærmingsmetode enn å bare bruke den midterste pipetten. De to andre, hvit og svart, er ikke der bare for moro skyld, de har også en funksjon.

I eksempelet under har vi også et sterkt blåstikk. Vi skal nå korrigere for dette fargestikket og forsøke å få korrekte verdier i høylys, skyggepartier og mellomtoner.

Vi starter med å åpne dialogboksen Curves og dobbeltklikker den hvite pipetten. Da får vi opp en dialogboks som lar oss velge farger.


Klikk i feltet B (Brightness). Bruk piltast nedover og senk verdien til Magenta (M) og Gul (Y) begge er på 3%. Cyan (C) kan bli litt høyere, men det er ok. Når dette er gjort, klikk OK

Du har nå valgt at hvitt punkt skal inneholde noe detaljer. Dersom du lar denne stå med B = 100 %, vil du måtte klikke i det som oppfattes som direkte reflekser for å sette hvitt punkt.En uheldig og uønsket framgangsmåte.

Dobbeltklikk den svarte pipetten og forsikre deg om at R, G og B-verdiene står på 0.

Du er nå klar til å justere bildet:

I bildet under har jeg lagt inn tre fargeprøver for å vise hvor jeg klikket med pipettene.

I prøve 1. settes svart punkt.

I prøve 2. settes hvitt punkt.

I prøve 3. settes grått punkt.

Rekkefølgen er som følger:

Klikk hvit pipette, beveg markøren ut i bildet og klikk der du ønsker det skal være hvitt.

Klikk deretter svart pipette og beveg markøren ut i bildet og klikk der du ønsker det skal være svart.

Til sist klikker du den grå pipetten og søker etter et område som skal være passe grått. Finner du ikke et slikt område, dropper du trinnet.Under ser du resultatet av denne framgangsmåten:Når du klikker OK i dialogboksen, får du et spørsmål om du vil lagre de endrede verdiene som standardverdier. Klikk Yes.

I en del tilfeller kan tonefordelingen påvirkes uheldig ved å benytte denne metoden. Da kan løsningen være å endre blandemodus til Color. Det vil sørge for at det kun er fargeinformasjonen som endres i bildet.

Etter at du har klikket OK i dialogboksen, klikker du rullgardinmenyen øverst i lagpaletten og velger Blending Mode: Color.

Resultatet ser du under.

Det kan være verdt å merke seg at skifte i blandemodus, førte til at høylysene med detaljer som vi sikret ved å kalibrere den hvite pipetten ble i lyseste laget. Dette har årsak i at bildet i utgangspunktet var for lyst i dette område og at vi dempet verdiene ved å bruke den kalibrerte pipetten.

Bildet er uten sjenerende fargestikk og er klart for en lett s-kurve og skjerping. En litt sjenerende bakgrunn og ønske om litt friskere hudfarge er et annet tema :-).

Lykke til!

 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen