Fargefotoet fyller 150 år

Fargefotoet fyller 150 år

Den 17. mai 1861 ble verdens første ordentlige fargefoto vist frem på Royal Institution i London. Bak fotografiet stod den skotske fysikeren James Clerk Maxwell og fotografen Thomas Sutton – oppfinneren av speilreflekskameraet.

Bildet er av et tartanbånd og ble til ved å kombinere tre separate svart/hvitt-bilder som hadde hvert sitt fargefilter – rødt, blått og grønt.

Moderne fargeteori

Clerk Maxwell tenkte ut konseptet med å kombinere tre ulike fargeeksponeringer for å skape ett fargebilde allerede i 1855, men det var ikke før i 1861 og med hjelpen til Sutton at det endelig ble et resultat.

Clerk Maxwell fikk ideen da han forsket på fargesyn, og oppdaget at de forskjellige tappene i menneskeøyet var sensitive til rødt, blått og grønt. Ut i fra disse tre fargene mente han at vi kunne lage alle de andre fargene også – og på den måten skapte han moderne fargeteori.

Viktig skritt

På 17. mai var det altså 150 år siden den første demonstrasjonen av et ekte fargefoto fant sted, selv om metoden bak ikke var den som kom til å dominere fargebilder de kommende tiårene.

Demonstrasjonen var faktisk ikke spesielt suksessfull, ettersom de røde og grønne eksponeringene ikke var sensitive nok til å gjengi alle fargene på det skotskrutete båndet. Likevel markerte det et viktig skritt i retning av fargefoto slik vi kjenner det.

Så det er bare å gratulere fargefotoet med sine første 150 år, og håpe på at fremtiden også vil komme med mange spennende nyvinninger og fremskritt.

(Kilder: CrunchGear, PopPhoto)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen